Dua ve plasebonun siğiller üzerindeki etkisi
Effect of intercessory prayer and placebo about healing of warts
  1. Tez No: 265449
  2. Yazar: M. EVREN HOŞRİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLHAN SEZGİN, DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: dua, plasebo etkisi, yaygın siğil (verruca vulgaris), şifa, prayer, placebo effect, common wart (verruca vulgaris), healing
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Araştırmanın amacı, aracılı duanın yaygın siğiller (verrucae vulgaris) üzerindeki etkisini incelemektir. Bu doğrultuda, siğillerdeki değişim; dua, plasebo ve kontrol gruplarında incelenmiştir. Siğillerin iyileşmesine yönelik olarak, dua grubu (deney-1) için gerçek dua okunmuş, plasebo grubu (deney-2) için dua ediliyormuş gibi bir görünüm sergilenmiştir. Müdahale almayan kontrol grubu ise ?kendi kendine iyileşme? açısından incelenmiştir. Ek olarak gruplara, işlem öncesinde ve sonrasında; Strese Yatkınlık Ölçeği (SYÖ), Sürekli Kaygı Ölçeği (SKÖ) ve Stres Belirtileri Ölçeği (SBÖ) uygulanmıştır. Dindarlık Eğilimi Ölçeği ise sadece işlem öncesi uygulanmıştır.Araştırmaya katılan ve ellerinde yaygın siğil/ler bulunan, 18 yaş ve üstü toplam 45 kişiden elde edilen veriler için işlem öncesinden sonrasına (6 hafta) grupların, siğillerinde ve ölçeklere ait puan ortalamalarında bir değişim olup olmadığını saptamak amacıyla nonparametrik analizler uygulanmıştır.Gözlem süreci sonunda dua grubunda ?3 (% 20)?, plasebo grubunda ?1 (% 6,7)? kişinin siğilleri tamamen iyileşmiş, kontrol grubunda ise iyileşme gözlenmemiştir. Analizlere göre; işlem öncesinden sonrasına, gruplar arasında, siğillerde ?tamamen iyileşme?, ?sayıca değişim? ve ?ölçeklere ilişkin puan ortalamaları? açısından bir fark saptanmamıştır. Siğil sayısı ile stres ve kaygı düzeyleri arasında ise olumlu ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of intercessory prayer about healing of common warts (verrucae vulgaris). Change in warts were tested in three groups; prayer group (trial-1), where the subjects received a prayer from a formal imam, in the placebo group (trial-2) the subjects received no prayer but they think that they were prayed and the third one was the controll group in which the subjects received neither prayer nor other interventions and the subjects in this group knew that they received nothing.?Stress Symptoms Scale?, ?State-Trait Anxiety Inventory? and ?Stress Audit? are performed to all participiants before and after the interventions. And ?Religion Orientation Scale? is also performed before the interventions only.Nonparametric analysis were computed on the before after main scores for the three stress scales and before after number counts of warts.The results showed that there were no significant before?after intervention differences between groups on the number count of warts and on the mean scores of the stress scales. Although not statistically significant, the warts were totally dissapeared in three of the subjects in the prayer group and in one subject from the placebo group after the intervension, while there was no dissepearence of warts in the control group. There was a significant positive correlation between the number of warts and State Anxiety or Stress Symptoms.