Din eğitiminde dua öğretimi: İlke, yöntem ve materyal kullanımı
Prayer in the teaching of religious education: Principle, methods and using of tecniques
- Tez No: 321822
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADETTİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din, Allah, Dua, Din Eğitimi, Dua Öğretimi, Eğitim ve Öğretim, Dinî Gelişim, İlke, Yöntem ve Materyal(Araç-Gereç), Religion, The God, Prayer, Religious Education, Prayer Teaching, Education and Teaching, Principle, Methods and Tecniques(Equipment)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Dua, tüm dinlerde her zaman müracaat edilen ve önemli yeri olan bir ibadet veya etkinliktir. En ilkelinden en gelişmişine, batılından hak olanına kadar dinlerin tamamında bir şekilde yer almış olan dua kavramı, Kul- Allah- İnsan ve Tabiat arası bağa ilişkin inancın göstergesidir. Bir başka ifade ile dua insanın yapısı, onu kuşatan çevre ve olayların karakteri gereği Allah'ın sıfatlarına dair imanın tabii bir sonucu olarak, herhangi bir zamanda ansızın kişinin içine doğmaktadır. Doğru algılanıp, uygulandığında dua, muteber bir kulluğun özünü, yanlış anlaşılıp tatbik edildiğinde ise şirke kadar uzanan aldanma ve sapmayı ifade etmektedir. Her açıdan dua, birey için büyük önem arz etmektedir.Çalışmamız bir giriş, üç ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu-önemi, amacı ve araştırmada izlenen yöntemden ve çalışmamızın sınırlılıklarından bahsedilmiştir. Ardından kuramsal temeller üzerinde durarak konu ile ilgili gerekli bilgileri vermeye çalıştık.Birinci bölümde din eğitimi ve dua ilişkisi, dini gelenekte dua, duanın psikolojik ve sosyolojik boyutu üzerinde durularak temel konuya hazırlık oluşturulmuştur. İkinci bölümde; insanın dini gelişim özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise dua öğretiminde dikkat edilmesi gereken ilke, kullanılabilecek yöntem ve materyal kullanımı hakkında bilgilere yer verilmiştir.Sonuç bölümündeyse edilen bilgiler ışığında, bilimsel bir bakış açısıyla analiz, sentez ve değerlendirme yapılmıştır. Kaynaklar bölümüyle çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Prayer is a worship or an activity that is always applied and has an important place in all religions. The concept of prayer - that makes place in a form in all religions from the most primitive to the most developed one and from the supersititous ones to the true one- is the indicator of the of relationship between the God, the human and the nature. In an another saying religion has been felt suddenly by the individual as a necessity the human being and the character of the environment and the events that surrounds him and as a natural result of the faith to the adjectives of the God . The prayer expresses the nucleus of the servitude when it is perceived and applied correctly, when it is perceived and applied false it expresses misleading and deviation that lies to the lapsing into ascribing partners to the God. From every angel, it means a great importance for the individual.Our study has consisted of an introduction, three main parts and a conclusion part.In the introduction part, the subject of the research, the importance and aim of it, the method that was followed in the research and the boundedness of the research have been discussed. Then we have tried to give the necessary information about the subject, placing an emphasis on the conceptual framework .In the first section, it has been focused on the relationship between religious education and the prayer, the prayer in the religious tradition and the phsychological and the sociological position of the prayer and it has been created in preparation for a fundamental matter.In the second section, the characteristics of religious development have been studied. In the third section, the informations have been given about the principle that should be considered in the prayer teaching and using the method and the materials.In the conclusion section, in the light of the obtained informations, analysis, synthesis and evaluation have been made with a scientific point of view.The study has been completed with the section of the resources.