Örüntü temelli cebir öğretiminin öğrencilerin cebirsel düşünme becerileri ve matematiğe karşı tutumlarına etkisi
The effects of pattern based algebra teaching on students? algebraic thinking and attitude towards mathematics
  1. Tez No: 265480
  2. Yazar: UMUT PALABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYLUM AKKUŞ İSPİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Örüntü temelli cebir öğretimi, cebirsel düşünme becerileri, kavramsal cebir bilgisi, işlemsel cebir bilgisi, matematiğe karşı tutum, Pattern based algebra instruction, algebraic thinking, conceptual algebra knowledge, procedural algebra knowledge, attitude towards mathematics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı; örüntü temelli olan ve örüntü temelli olmayan cebir öğretiminin yedinci sınıf öğrencilerinin cebirsel düşünme becerilerine ve matematiğe karşı tutumlarına olan etkilerini incelemektir. Araştırmada verilerin toplanması, çözümlenmesi ve yorumlanmasında nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel bir araştırmadır. Çalışma, bir devlet okulunun iki yedinci sınıfı ile 2008?2009 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilmiş ve 6 hafta sürmüştür. Toplam katılımcı sayısı 40'tır.Öğretim sürecinde deney grubuna örüntü temelli etkinliklerle cebir öğretimi yapılırken, kontrol grubuna ise İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programı'ndaki etkinliklerle cebir öğretimi yapılmıştır. Uygulamanın ardından yapılan son testler ve öğrenci görüşmeleri ile veri toplama süreci sonlandırılmıştır.Öğrencilerin kavramsal cebir başarılarını ölçmek amacıyla Küchemann ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve Akkuş (2004) tarafından uyarlanan Kavramsal Cebir Testi (KCT), işlemsel cebir başarılarını ölçmek amacıyla ise yine Akkuş (2004) tarafından geliştirilen İşlemsel Cebir Testi (İCT) kullanılmıştır. Öğrencilerin matematiğe karşı tutumları Aşkar`ın (1986) Matematiğe Karşı Tutum Ölçeğiyle (MKTÖ) belirlenmiştir. Bunların yanı sıra uygulamadan sonra deney grubundan öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır.Elde edilen niceliksel veriler t-testi analizi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre; grupların KCT puan erişileri arasında, anlamlı bir fark bulunmuştur, ancak İCT ve MKTÖ puanlarına arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Deney grubundan öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda, öğrencilerin öğretim sürecini verimli buldukları ve örüntü temelli etkinliklerin başka sınıflarda da uygulanmasını tavsiye ettikleri gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of pattern based and non-pattern based algebra instruction on seventh grade students? algebraic thinking and attitude towards mathematics. Quantitative research study was used in data collection, analysis and interpretation. Quasi experimental design with pre-test and post-test of control group was utilized for this study. This study was conducted in two seventh grade classes from a public school in the 2008?2009 academic year, lasting six weeks.The experimental group received an algebra instruction designed with pattern based activities and the control group took the instruction based on the Elementary Education Mathematics Program. After the implementation of activities, data collection session was completed with post-tests and interviews with students from experimental group.In order to evaluate students? conceptual algebra achievement, Conceptual Algebra Test (CAT) which was developed by Küchemann and his colleagues and was adapted into Turkish by Akkuş (2004) was used. In addition to this, in order to examine their procedural algebra achievement, Procedural Algebra Test (PAT) which was developed by Akkuş (2004) was implemented. Students? attitudes towards mathematics was determined by Aşkar?s (1986) Attitudes Towards Mathematics Scale (ATMS). Furthermore, semi-structured student interviews were conducted with the students from experimental group.Data were analyzed by using t-test analysis. Results showed that pattern-based instruction had a significant effect on experimental group students? conceptual algebra development. There was no significant difference between experimental and control groups in terms of procedural algebra achievement and attitudes towards mathematics. In semi-structured interviews, the instruction was estimated as efficent by students and they suggested that pattern based activities should be used in every mathematics classroom.