Klasik şiir öğretiminde yapısal olarak Leff ü Neşr sanatından yararlanma
The fundamentals of teaching Leff u Neşr (symetry of words) structurally in classical literature within classical poetry education
- Tez No: 265501
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik şiir, Edebî sanatlar, Leff ü Neşr, Classical poetry, Rhetorics, Leff ü Neşr (symmetry of words)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Araştırmamız daha çok Klasik edebiyatta kullanılan söz sanatlarından biri olan Leff ü neşr sanatının Klasik şiir öğretiminde kullanılma boyutunu ve bunun önemini ortaya koymaktadır.Klasik edebiyatı anlamak için öncelikle onun yapısını ve edebiyatın bu çok önemli ürünü olan şiirin sanatla ilişkisini sorgulamak gerekmektedir. Bu amaçla klasik şiirin kurgusunda önemli bir sanat olan Leff ü Neşr dikkate alınmalıydı. Bu edebî sanatları daha iyi görebilmek ve Klasik şiiri daha iyi anlayabilmek için farklı yüzyıllardan seçilmiş, muhtelif dîvânlardan örnekler seçip onların açıklamalarını yaptık ve Leff ü Neşr kurgusunu gösterdik. Örneklerin kurgusundaki yapı gereği sanat değerlendirmesi Düzenli ve Düzensiz Leff ü Neşr olmak üzere iki başlık altında toplanmıştır.Anlam ile ilgili bir sanat olan Leff ü Neşr kurgusunu anlamak birçok edebî sanatı anlamaktan daha güç ve karmaşıktır. Bu sebeple Leff ü Neşr sanatının olduğu beyitler alınmış, beyitlerde geçen bilinmeyen kelimelerin anlamları ve beyitlerin nesir diliyle ifadesi verilmiş, daha sonra bu beyitler yorumlanmış ve Leff ü Neşr kurgusu ortaya konmuştur.Çalışmamızda ulaştığımız sonuçlar, yukarıda verilen bilgilerin tamamının değerlendirilmesi sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our research reveals the importance of usage level of ?Leff ü neşr (symmetry of words)? which is one of the rhetorics mostly used in Classical Literature within Classical Poetry Education.In order to understand the Classical Literature, first of all it is necessary to examine and question the structure of it, and the correlation of the poetry which is very important product of the literature with art. In this regard, ?Leff ü neşr (symmetry of words)? which is an important rhetoric within poetry editing should have been considered. In order to see these rhetorics, and understand the Classical Poetry better; we selected and explained some examples of various ?dîvân?s from different centuries, and we displayed the ?Leff ü neşr (symmetry of words)? editing. According to the structure of the examples? editing, assessment of rhetorics were collected under two titles such as Regular ?Leff ü neşr (symmetry of words)? and Irregular ?Leff ü neşr (symmetry of words)?.Understanding the ?Leff ü neşr (symmetry of words)? editing which is related to the meaning is more difficult and complex than understanding many rhetorics. Therefore, the couplets including ?Leff ü neşr (symmetry of words)? rhetoric were taken, and the meanings of the unknown words existing within the couplets, and the meaning of the couplets as prose literature were given, and then these couplets were interpreted, and ?Leff ü neşr (symmetry of words)? editing was introduced.The results which we obtained at our research had been found at the end of assessment of all aforementioned knowledge.