Biyokimyada ?koenzim? konusuna probleme dayalı öğrenme uygulamasının öğrenci başarısına etkisi
Effect of the problem based learning applied to student achievement in biochemistry to ?coenzyme? issue
  1. Tez No: 265506
  2. Yazar: AYFER KARADAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA AYAR KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Probleme dayalı öğrenme, geleneksel yaklaşım, koenzimler, kavram yanılgısı, Problem based learning, traditional teaching, coenzymes, misconception
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Dünyanın her yeni güne yeni buluşlarla başladığı, bu değişimlere ayak uydurmanın temel gereksinim haline geldiği günümüzde öğrenci yetiştirilmesinde aktif öğrenme yöntemlerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan probleme dayalı öğrenme öğrenciyi öğrenmenin merkezine alarak kavram yanılgısı olmaksızın anlamlı öğrenmeyi sağlamakta ve bu yolla yetişen öğrenciler bilimsel değişimleri daha iyi özümseyebilmektedir.Sunulan tez çalışmasında, Biyokimya dersi Koenzimler konusunda, tarafımızdan geliştirilerek uygulanan Probleme Dayalı Öğrenme etkinliğinin; Tıbbi Laboratuar Teknikleri ön lisans programındaki öğrencilerin öğrenme başarısına, kavram yanılgılarının oluşumuna ve biyokimya dersine karşı tutumlarına etkileri incelenmiştir.Çalışmanın örneklemini, Kırklareli Üniversitesi Tıbbi Laboratuar Teknikleri örgün ve ikinci öğretim programlarındaki 48 öğrenci oluşturmaktadır. Her iki gruptan rasgele örnekleme ile seçilen 24 öğrenci deney, diğer 24 öğrenci ise kontrol grubu olarak seçilmiştir. Uygulama, 2009?2010 eğitim- öğretim yılı bahar döneminde toplam 7 ders saatlik bir sürede gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak; ?Hazır bulunuşluk Testi?, ?Koenzimler konusu Başarı Testi?, Tutum Ölçeği? ve ? Yarı yapılandırılmış Görüşme Ölçeği? kullanılmıştır.Örneklem grubunu oluşturan deney ve kontrol grubu öğrencilerine uygulamaya başlamadan önce hazırlanan hazır bulunuşluk testi uygulanmıştır. Puanları yeterli bulunan öğrencilere soru-cevap şeklinde ek hazırlık dersi yapılmıştır. Her iki gruba ön test olarak tutum ölçeği uygulanmıştır. Deney grubunda konular probleme dayalı öğrenme modelini esas alan yöntemlerle, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemleriyle işlenmiştir. Çalışmanın sonunda öğrencilere başarı testi, tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 8.00 paket programında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda probleme dayalı öğrenme uygulamasının öğrencilerin başarılarını ve biyokimya dersine karşı olan tutumlarını olumlu etkilediği ve öğrencilerin kavram yanılgıları oluşumunu engellediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Importance active learning methods has increased at student trained today that world start with new inventions to new day and keep up with this changes has became basic needs. One of these methods to the problem based learning provides meaningful learning without misconception by taking students to the learning center and trained students this ways are better adapted scientific change.In this thesis study was investigated effects of the problem based learning applied ın bıochemıstry lesson ?coenzymes? ıssue that was applied and built by us to deparment of Medical Laboratory Tecniques student?s learning achivement, creation of misconception and attitude of the biochemistry lesson. The sample of the study consisted of 48 students from I. and II education in the Department of Medical Laboratory Tecniques in Health Service Vocation High School Kırklareli University. In each of the two groups 24 student was randomly assigned to experiment group and the other 24 student to treatment group. Treatment was carried out in the second semester of 2009/2010 academic year for 7 lessons hours. The data was obtained through ? Foreknowledge Test? ?Coenzymes Achievement Test?, ?Attitude Scale? and ?Semiconstructive Interview Scale?.Foreknowledge Test administered to students before investigation. Student achivement were thougt is enough through test score but question- answer addition preparatory lesson was done. Attitude scale as a pre-test was administered each two group. The subjects was taught to the experiment group by the methods of problem based learning, to the control group by traditional method by the researcher. At the end of the study, the achievement test, semiconstructive interview scale and attitude scale administered to students as a post?test.The data of the research analysed with the programme of SPSS 8.00. At the end of the study was concluded that applied problem based learning has effected students academicachievements and attitude to biochemistry lesson positively and has blocked students misconception.