Okul öncesi öğretmenliği öğrencilerinin yaratıcılık ve problem çözme düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study of the relationship between creativity and problem solving levels of preschool teacher?s students
  1. Tez No: 265520
  2. Yazar: SİBEL ZEYTUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN MISIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Öğretmen Adayları, Yaratıcılık Düzeyi, Problem Çözme Düzeyi, Preschool Teacher Candidates, Creativity Level, Level of Problem Solving
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma okul öncesi eğitimi öğretmen adaylarının yaratıcılık düzeyleri ile problem çözme düzeyleri arasındaki ilişkinin ve bu düzeylerle öğretmen adaylarının cinsiyetleri, bulundukları sınıf düzeyi, anne-baba meslekleri, anne-baba eğitim durumları ve sosyo-ekonomik düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 232 okulöncesi öğretmen adayı katılmıştır. Araştırma sırasında veri toplama aracı olarak ?Yaratıcılık Açısından Bireyin Kendini Değerlendirmesi Ölçeği?, ?Problem Çözme Envanteri? ve ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır.Araştırma sonunda öğretmen adaylarının cinsiyet, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, anne mesleği, baba mesleği ve sosyo-ekonomik durumlarına göre yaratıcılık açısından kendilerini değerlendirmelerinde anlamlı fark bulunamazken, 2. sınıf öğrencilerinin 1. sınıf ve 3. sınıf öğrencilerine göre kendilerini daha fazla yaratıcı kişiler olarak değerlendirdikleri belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının problem çözme becerileri konusunda kendilerini değerlendirmeleri arasında cinsiyet, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, anne mesleği, baba mesleği ve sosyo-ekonomik durumlarına göre farklılaşma olmazken, 2. sınıf öğrencilerinin 1. sınıf öğrencilerine göre kendilerini daha fazla problem çözme becerisine sahip kişiler olarak değerlendirdikleri belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının kendilerini yaratıcılık açısından değerlendirmeleri ile problem çözme açısından değerlendirmeleri arasında ise pozitif yönlü orta derece bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pre-school education teachers 'creativity levels and problem solving between the levels of the relationship and the level of teachers' gender, their grade level, parental occupation, parental education and socio-economic level, the relationship between the review with the aim of this study 232 teachers took part in.In the course of research ?Scale of self-evaluation in terms of Creativity? , ? Inventory of solving problem? and ? Personel form were used as a means of collecting data.At the end of the research ,however there is no significant distiction in sexuality, educational status and profession of the parents and self-evaulation from the point of creativity in accordance with socio-economic factors of the teacher candidats, it was determined that second class students of primary school evaulated themselves as more creative than first and the third class students of primary school..However,there is no difference regarding skills of solving problem between self evaulation ,sexuality, educational status and profession of the parents and in accordance with socio-economic factors, it was determined that second class students of primary school evaulated themselves as more skillful problem solver than first and the third class students of primary school.It?s proved that there is a middle relation in a positive way between self-evaulation of the teacher candidats in the way of creativity and evaulation regarding solving problem.