İzmir ilinde kaynaştırma öğrencileri ile çalışan okul öncesi öğretmenlerinin empatik eğilimleri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between the emphatic inclinations and burnout levels of preschool teachers, studying with inclusion students in the province of Izmir
- Tez No: 265521
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV GİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmeni, kaynaştırma, empatik beceri, tükenmişlik, Preschool teacher, inclusion, emphatic skill, burnout
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırma, okul öncesinde kaynaştırma öğrencileri olan öğretmenlerin empatik eğilimleri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmadaki değişkenler, sınıfında kaynaştırma öğrencisi olmayan okul öncesi öğretmenlerinin empatik eğilimleri ile tükenmişlik düzeyleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bunun yanısıra, sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan ve olmayan okul öncesi öğretmenlerinin demografik özelliklerine ve kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşlerine göre empatik becerileri ve tükenmişlik düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmıştır. Sınıfında kaynaştırma öğrenci olan ve olmayan öğretmenlerin empatik becerilerini, öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve öğretmenlerin empatik becerileri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılmış betimsel bir çalışmadır.Araştırmanın araştırma grubu, gönüllülük esasına göre sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan ve sınıfında kaynaştırma öğrencisi olmayan 85 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır.Araştırma verileri üç araç ile toplanmıştır. Öğretmenlerin demografik durumları ve kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşlerini belirlemek amacı ile ?Kişisel Bilgi Formu?, empatik becerilerini ölçmek için ?Empatik Beceri Ölçeği? ve tükenmişlik düzeylerini ölçmek için ?Maslach Tükenmişlik Envanteri? kullanılmıştır.Araştırmada ölçme araçlarının uygulaması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirmesinde SSPS (Statistical Package fort he Social Sciences) programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde dağılımları, Kruskal-Wallis Test, Mann-Whitney U Testi ve Korelasyon analizi kullanılmıştır.Araştırma bulguları sonucunda, sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan ve olmayan öğretmenlerin demografik özellikleri ve kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşleri ile empatik becerileri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır.Araştırma bulgularına göre, sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenlerin demografik özelliklerine göre tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Ancak sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine ilişkin bazı görüşleri ile tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı faklılık olduğu bulunmuştur. Anlamlı çıkan bulgu sonuçları özetlenmiştir. Sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenlerin duyarsızlaşma alt boyutu ile ?kaynaştırma eğitimi hakkında bilgi sahibi olmaları? arasında anlamlı fark bulunmaktadır. Ayrıca, sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan öğretmenlerin duygusal tükenmişlik ve kişisel başarı alt boyutu ile ?özel eğitim hakkında bilgi sahibi olmaları? sırasında anlamlı fark saptanmıştır. Sınıfında kaynaştırma öğrencisi olmayan öğretmenlerin mesleki çalışma süreleri ile duygusal tükenmişlik alt boyutu arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Diğer demografik özellikleri ve kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşleri ile tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı faklılık bulunmamıştır.Araştırma bulguları sonucunda, sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan ve olmayan öğretmenlerin empatik becerileri ve öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır. Ayrıca, sınıfında kaynaştırma öğrencisi olan ve olmayan öğretmenlerin empatik becerileri ile duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve kişisel başarı alt boyutları incelendiğinde ise anlamlı bir faklılığın olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was made in an attempt to determine the relationship between the emphatic inclinations and burnout levels of the teachers, studying with preschool inclusion students. The variables in the research were analysed comparatively with the emphatic inclinations and burnout levels of preschool teachers, who do not study with inclusion students. In addition to, it is a descriptive study, which was carried out with the purpose of determining whether the emphatic skills and burnout levels of preschool teachers with and without inclusion students in their classrooms differentiate or not according to their visions related to demographic features and inclusion education, whether the emphatic skills and burnout levels of teachers with and without inclusion students in their classrooms differentiate or not and examining the relationship between the emphatic skills and burnout levels of the teachers.The research group is consisted of 85 preschool teachers with and without inclusion students in their classrooms, who were based on willingness.The data of the research were collected with the help of three instruments. In order to determine the opinions of the teachers related to their demographic positions and inclusion education, ?Intercourse Form? was used; in order to assess their emphatic skills, ?Emphatic Skills Scale? was used; and in order to assess their burnout levels, ?Maslach Burnout Inventory? was used.In the research, SSPS (Statistical Package for the Social Sciences) program was used during the evaluation of the data, acquired as a result of the application of assessment instruments. Frequency and percentage distributions, Kruskal-Wallis Test, Mann-Whitney U Test and Correlation Analysis were used in analysing the data.As a result of the research findings, it was determined that there was no meaningful difference between the demographic features and visions related to inclusion education and emphatic skill of the teachers, with or without inclusion students in their classrooms.According to the findings of the research, it was determined that there was no meaningful difference between the burnout levels of the teachers, studying with inclusion students in their classrooms, in accordance with their demographic features. But it was determined that there was meaningful difference between the burnout levels of the teachers, studying with inclusion students in their classrooms, in accordance with their visions related to some of inclusion education. Meaninful findinigs of research was summarized. It was determined that there was a meaningful difference between ?to be knowledgeable about inclusion education?, and depersonalization subscale of the teachers with inclusion students in their classrooms. Besides, it was observed that there was a meaningful difference between ?to be knowledgeable about special education?, and emotional exhaustion, personal accomplisment of the teachers with inclusion students in their classrooms. It was observed that there was a meaningful difference between the occupational working hours and emotional exhaustion subscale of the teachers. It was observed that there was no meaningful difference between the other demographic features and the visions, related to inclusion education, to burnout levels of the teachers without inclusion students in their classrooms.As a result of the research findings, it was determined that there was no meaningful difference between the emphatic skills of the teachers with and without inclusion students and burnout levels of the teachers, when compared. Besides, it was determined that there was no meaningful difference of emphatic skills and subscale of emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplisment of the teachers with or without inclusion students in their classrooms.