Çocuk kitaplarını resimlemede dijital teknolojinin kullanılması üzerine bir araştırma
Illustrated children's books in a research on the use of digital technology
- Tez No: 265539
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE HALIÇINARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Çocuk Edebiyatı, Çocuk Kitapları, Dijital İllüstrasyon, IIlustration, Children?s Literature, Juvenile Books, Digital Illustration
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu araştırma, resimli çocuk kitaplarının nasıl başladığı ve günümüze kadar olan yolculuğunu kapsamaktadır. Bu araştırmada çocuk kitapları resimlemede dijital teknolojinin sağladığı olanaklar ve kolaylıklar üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, araştırmaya ait kavramsal çevre ve temel bilgiler yer almaktadır. Ayrıca birinci bölümde, araştırmanın amacı, önemi, problem cümlesi, sayıtlıları ve sınırlılıkları ilgili bilgileri kapsamaktadır ve araştırmaya ilişkin problem durumu açıklanmıştır.İkinci bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, veri toplama araçları ve veri çözümleme teknikleri açıklanmıştır. Nitel araştırma kapsamında ele alınan konu, verilerinin toplanmasında nitel araştırma yöntemlerinden ?temel araştırma? yöntemi kullanılmıştır ve verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Gerek internetten gerekse tez ve konuyla ilişkili yerli yabancı kaynaklardan çok sayıda faydalanılmıştır.Üçüncü bölümde, alt problemlere ilişkin bulgu ve yorumlar açıklanmıştır. Dijital teknolojinin kullanımı, dijital illüstrasyon kavramı ve bilgisayar ortamında resimleme konusu hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, teknolojik araçların illüstrasyona olan faydaları, bilgisayar programları hakkında özet bilgiler ve bilgisayarda resimleme tekniği hakkında temel bilgiler yer almaktadır.Dördüncü bölümde, araştırmaya ilişkin sonuç ve öneriler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This is an approach about using digital technology on drawing juvenile books. In my thesis, I searched how juvenile books started and continued from the beginning to the present. The thesis have included possibility and facilities of using dijital technology in the juvenile books.The first part covers about conceptional and basic knowledges of the search. There is also including the first part, the aim of the research, its importance and problem sentence, premise, boundedness of the search.In the second part, its interpreted which data collecting and analysing metod using of the research. The thesis have been a qualitative research. Its also informed about research sample and ¬ research group of the thesis. Its has been used sample of basic research metod for a finding data. Its has been used descriptive analysis approach for analysing data. Its have been quoted many books, thesises, local and foreign sources in this thesis.In the third part is to explain and interpret findings related to sub-problems. The use of digital technology, digital illustrations and concepts in computer information was given about the picture. Also, the illustration of the benefits of technological tools, computer programs and digital illustration summary contains basic information about techniques.In the fourth section, conclusions and recommendations relating to research are described.