Çocuk kitabı resimlemelerinde doku kullanımı ve sayısal cut-out yöntemiyle bir uygulama
Usage of texture in illustration of children?s book and an application of digital cut-out method
  1. Tez No: 314902
  2. Yazar: İREM AKBAHARER ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZÜLFÜKAR SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resimli Çocuk Kitabı, Resimleme, İllüstrasyon, Doku, Sayısal Cut-out Yöntemiyle Dokulu Resimleme, Grafik Tasarım, Görsel Algı, Children?s Picture Book, Illustration, Texture, Textured Illustration with Digital Cut-Out Method, Graphic Design, Visual Perception
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Çocuk Kitabı Resimlemelerinde Doku Kullanımı ve Sayısal Cut-Out Yöntemiyle Bir Uygulama başlıklı bu çalışma, dört bölümde ele alınmıştır.Birinci bölümde, resimlemenin (illüstrasyon) genel bir tanımı yapılmış ve, resimli çocuk kitabı kısa bir tarihçeyle ele alınmıştır. Bu bölümdeki tanımların ve tarihsel gelişimin yanı sıra diğer bölümlere ışık tutması açısından resimlemede tasarım ve biçemin (tarz, üslup) önemi üzerinde durulmuştur. Sayısal resimlemede ?doku? kullanarak imge yaratma eylemi de bir biçem olarak düşünüldüğünde bu önemi birinci bölümde belirtmek gerekliliği doğmuştur. Bilinen bir masal olan ?Kırmızı Başlıklı Kız? resimlemelerine ilişkin değerlendirmeler ve çözümlemeler (analizler) yapılarak, aynı masal için ortaya konan değişik yorumlamaların ve biçimsel çözümlemelerin sonucunda ortaya çıkan görsel anlatım diline dikkat çekilmek istenmiştir. Diğer taraftan resimli kitabın çocuğun gelişimine ne gibi katkılarda bulunduğu üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde, tezin özünü oluşturan doku kavramı, dokunun türleri ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmış, diğer taraftan, çocuk kitabı resimlemelerinde doku kullanımının tarihsel gelişimi ele alınmıştır.Üçüncü bölümde çocuk kitabı resimlemelerinde dokunun görsel ve dokunsal algı açısından önemini vurgulayacak örnekler üzerinde durulmuştur. Bu bölümde olabildiğince özgün anlatım biçimi olan yayınlara yer verilmiştir. Resimli çocuk kitaplarının, nitelikli dokular kullanılarak, cut-out (kesme-çıkarma) yöntemiyle biçimlendirilmesine, yöntemin aşamalarına ve ilkelerine ilişkin örneklerle çözümlemelere yer verilmiştir.Dördüncü bölüm olan uygulama bölümünde, kuramsal verilerin ışığında, analiz ve gözlemlerin katkısıyla bir uygulama tasarısı üzerinde çalışılmıştır. Uygulama çalışması olarak çocukları okumaya daha çok özendirecek, onları eleştirel ve çok yönlü düşünmeye teşvik edecek, imgelem güçlerini harekete geçirecek, onlara yüksek farkındalık ve duyarlılıklar kazandıracak, sanat beğenisi ve sevgisini de aşılayacak nitelikte güzelduyular (estetik bakış açısı) kazandıracak, çocuğun dilsel becerilerinin (okuma, konuşma, yazma, dinleme vb.) gelişmesine katkıda bulunacak özgün resimlemelerin bulunduğu bir resimli kitap gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Öncelikle Pastacı Tonton adlı resimli kitabın öyküsü yazılmıştır. Metnin düzeltmenliği uzman kişice1 yapılan resimli kitabın eskizleri kurşun kalemle yapılmıştır. Daha sonra görüntü tarayıcı ile sayısal ortama aktarılan çizimlerin üzerinde ve bu çizimlerin rehberliğinde, tasarım tabanlı yazılımlardan Adobe Photoshop CS5.1 araçları kullanılarak dokuları cut-out yöntemiyle dokusal yönü öne çıkaran yaklaşımla resimlemeler yapılmıştır. Karakterler öykünün metninde yer alan özelliklere göre uygun dokular seçilerek biçimlendirilmiştir. Uygulamanın ve yöntemin aşamaları görüntülerle birlikte açıklanmıştır.Sonuç bölümünde ise araştırmalardan elde edilen verilere göre genel bir değerlendirme yapılmış ve değerlendirmelere yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which has the title Usage of Texture in Illustration of Children?s Book and An Application of Digital Cut-Out Method is discussed in four sections.In first section, a general description of illustration is made and Children?s Picture Book is mentioned with a brief history. As well as descriptions and historical development, the importance of design and style (genre) is emphasized in order to clear up other sections. As the action of creating an image by using ?texture? in Digital Illustration is considered as a style, a need of discussion of this in the first section arises. With evaluation and analysis of illustrations in common short story ?Little Red Riding Hood? it is aimed to draw attention to visual expression style as a result of different interpretations and stylistic analyses for same story. On the other hand, it is emphasized that how children?s picture book makes a contribution to child development.In second section, the texture concept which is the essence of this thesis, texture types are examined in detail and on the other hand the historical development of texture usage in children?s book illustrations is explained.In third section, some examples emphasizing on the significance of texture in children?s book illustrations with regards to visual and tactual perception are pointed. In this section publications having unique expressions are given as far as possible. Examples and analyses related to the edition of children?s picture books with using qualified textures and cut-out method, the phases and principles of this method are given.In fourth section which is the application section, in the light of theoretical data it is studied on an application draft with the contribution of analyses and observations. As an application work it is aimed to create an original picture book which encourages children to read more and to think in critical and multiple manner, to activate their imaginations, to gain them heightened awareness and sensibility, to gain them aesthetics (aesthetical point of view) which impress them to art appreciation and to contribute child?s linguistic skills (reading, speaking, writing, etc.). First of all, the story of the book named as ?Pastacı Tonton (Pastry Cook Tonton)? is written. The sketches of the picture book, which its text is edited by an expert, is illustrated with a pencil. Then by scanning these drafts with scanner and transpose those into digital medium with the guidance of these drafts using the tools of design based software Adobe Photoshop CS5.1the illustrations which texture aspect is prominent by using cut-out method. Characters are edited with selection of textures in accordance with the story text. The phases of this application and method are explained with images.In conclusion section, an overall evaluation according to the results of researches is made and suggestions devoted to the evaluations are given.