Kriz, sınıf mücadelesi ve devlet: Türkiye'de sermaye sınıfı, 1977-1980
Crisis, class struggle and state: Capitalist class in Turkey, 1977-1980
- Tez No: 265590
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN ÖNGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yapısal kriz (Hegemonya Krizi, Temsil Krizi), Sermaye Sınıfı Fraksiyonları, Krize Karşı Stratejiler, İşçi Sınıfı Hareketi ve Mücadelesi, 12 Eylül Darbesi, Türk Hür Teşebbüs Konseyi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu tez, Türkiye'yi 12 Eylül 1980 darbesiyle gerçekleşen rejim değişikliğine ve devlet biçimindeki değişime götüren süreci, dönemin yapısal krizi, sermaye sınıfının bu krize verdiği tepki ve sermaye sınıfı içindeki ve sınıflar arasındaki mücadeleler temelinde incelemektedir. Daha çok sermaye sınıfı arasındaki çatışma, uzlaşı ve stratejilere yoğunlaşılmış gözükse de, amaç sermaye sınıfının krizi aşma stratejilerinde ve aralarındaki çatışmaların uzlaşıya dönüşmesinde veya ertelenmesinde sınıflar arasındaki mücadelenin rolünü ortaya koymaktır. Bu tezin kuramsal çerçevesi, temsilcileri Simon Clarke, John Holloway olan `Sermayenin Görüngüsü Olarak Devlet Yaklaşımı'ndan ve Nicos Poulantzas, Antonio Gramsci ve Bob Jessop'un çalışmalarının sağladığı kavramsal araçlardan oluşmaktadır. Bu kavramsal çerçeve ve kavramsal araçlar tanımlandıktan sonra, Türkiye'deki yapısal kriz ele alınmış ve ardından sermaye sınıfının kriz algısı ve bu krize karşı geliştirdiği stratejiler serimlenmiştir. Bu stratejileri şekillendiren, etkileyen unsur olarak dönemin sınıflar mücadelesi ortaya konmuş ve bu stratejilerin oluşmasında ve değişmesinde dönemin işçi sınıfı hareketinin etkisinin altı çizilmiştir. Tez, sınıflar arası mücadelenin, sermaye sınıfı içi ilişkiler için çizdiği sınırları ve sermaye sınıfının stratejilerini nasıl yönlendirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation analyzes the period that ends with the coup d?état of September 12, 1980, which brought about a change in regime and in the state form in Turkey. While doing this, it takes the structural crisis of the period, the responses of the capitalist class to the crisis and the struggles within the capitalist classes and the inter-class struggle into the consideration. Even if it seems to put more emphasis on the conflicts& compromises among the capitalist classes, it aims to underline the importance of inter-class struggle. The theoretical frame of the thesis is drived from what could be called as ?The State as a Form of Capital Relationship? approach and represented by Simon Clarke and John Holloway and also from the theoretical tools provided Poulantzas, Gramsci and Bob Jessop. First, the theoretical framework and tools are defined; then, the structural crisis and the counter strategies of capitalist classes towards the crisis in Turkey are analyzed. Class struggle is considered as the main factor that affects and shapes these strategies of the capitalist classes and the role of the working class movement in changing these strategies is underlined. This dissertation shows the limits that inter-class struggle creates for the relations within the capitalist classes and argues that the inter-class struggle has an effect on the strategies of capitalist classes.