Enerji ve ekonomik büyüme ilişkisi: Avrupa Birliği 15 ülkesi üzerine ampirik bir değerlendirme
The relationship between energy and economic growth: An empirical evaluation on European Union 15 countries
- Tez No: 265591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Enerji, Econometrics, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Enerji Tüketimi, Ekonomik Büyüme, Panel Veri, European Union, Energy Consumption, Economic Growth, Panel Data
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Birçok ülkede sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik büyüme için enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ülkelerde, yeterli miktarda enerji kaynağına sahip olmak ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğini sağlamak açısından önemlidir.Avrupa Birliği'nin enerjiye olan talebi, yaşanan ekonomik büyümenin bir sonucu olarak artış göstermektedir. Diğer taraftan yeterli miktarda enerji kaynağına sahip olmamak Birliğin enerji gereksiniminin büyük bir kısmının Birliğe üye olmayan ülkelerden ithalat yoluyla karşılamasına neden olmaktadır. Bununla birlikte enerjide dışa bağımlılık, Birliğin enerji arz ve talep yönetimi politikaları üzerine kısıtlar koymaktadır. Yukarıda belirttiğimiz noktalar ışığında, bu tür politikaları değerlendirirken, enerji kullanımının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini incelemek çok önemlidir.Bu çalışmada, Avrupa Birliği'nde enerji sektörü, üretim, tüketim ve ithalat kategorileri altında gözden geçirilmiştir. Ayrıca, enerji tüketiminin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi, sermaye, işgücü ve enerjinin ayrı birer girdi olarak değerlendirildiği Neo-klasik tek sektörlü üretim fonksiyonu kullanılarak AB'nin 15 ülkesinin paneli için analiz edilmiştir. Ampirik çalışmamız göstermiştir ki, enerji kullanımındaki artış ekonomik büyümede bir artış meydana getirmektedir. Bunun yanında, enerjinin analize dahil edilen bütün ülkelerde ekonomik büyüme için sınırlayıcı bir faktör olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many countries need energy for economic development and growth . Thus, it is vital to secure enough energy resources to sustain economic growth.Current level of European Union?s economic growth results in higher demand for energy. Moreover, the lack of enough energy resources within EU leads the Union to import most of its needed energy from nonmember states. The dependency to outside suppliers puts restrains on EU?s both energy supply and demand management policies. In the light of aforementioned points, it is very important to investigate into the effects of energy use on economic growth so as to evaluate energy demand and supply side policies.In this study, general nature of energy industry in EU reviewed under subtitles of production, consumption and importation categories. Furthermore, the effect of energy use on economic growth is analyzed for panel of 15 EU countries by using Neo-classical Aggregate Production Model where capital, labor and energy are treated separate inputs. Our empirical study indicated that the more energy use leads to more economic growth. Consequently, the analysis for panel as whole suggests that energy can be considered as limiting factor for economic growth in those countries.