Suç ekonomisi ve terörün finansmanı
Crime economy and finance of the terrorism
  1. Tez No: 265637
  2. Yazar: ÖNDER YÜCEBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Suç Ekonomisi, Organize Suç, Terörizm, Terörün Finansmanı, Crime Economy, Organized Crime, Terrorism, Financing of terrorism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 454
Özet
Ekonomik suç kavramı, geniş anlamda ekonomik amaçlarla gerçekleştirilen yasa dışı eylemleri kapsamaktadır. Bu çerçevede ekonomik suçlar; ekonomik çıkar sağlamak amacıyla devletler tarafından yasaklanan yasadışı faaliyetlerin yapılması, yasadışı yöntemlere başvurulması, yasadışı kurumlar oluşturulması ve yasadışı piyasalarda işlem yapılmasını ifade etmektedir. Bu kapsamda, yasalarda suç olarak tanımlanan faaliyetlerden elde edilen ekonomik değerler, suç ekonomisini oluşturmaktadır.Suç ekonomisi kayıtdışı ekonomi anlamında kullanılmakla birlikte, suç ekonomisi yerine; suç, ikincil, gizli, gayrıresmi, gölge, paralel, saklı, kara, alternatif, kaçak, diğer, yeraltı, şekilsiz, yasadışı, düzensiz, kayıp, marjinal ve gözlenemeyen ekonomi gibi sözcükler de kullanılmaktadır.Bir ülkede gerçekleştirilen iktisadi faaliyetlerin bütünü; kara ekonomi, gri ekonomi ve ak ekonomi bölümlerinden oluşmaktadır. Kara ekonomi; karapara ve karapara aklama fiilleri olarak değerlendirilen ve adli ceza uygulamasını gerektiren suçların yarattığı ekonomiyi, gri ekonomi; kara ekonomi kapsamı dışında kalan ve konusu sadece idari ceza uygulamasını gerektirebilen kayıtdışı ve beyan dışılığın oluşturduğu ekonomiyi, ak ekonomi ise; bu iki bölüm dışında kalan adli ve idari yaptırım içermeyen faaliyetlerden oluşan kayıtlı ekonomiyi ifade etmektedir.Örgütlü suçların bir türü olarak karşımıza çıkan terörizmin tanımlanması, zaman içinde toplumdan topluma, devletten devlete, hatta bir araştırmacıdan diğerine farklılık göstermektedir. Bakış açısına bağlı olarak bazı durumlarda aynı faaliyet, terör faaliyeti ya da özgürlük hareketi olarak değerlendirilebilmektedir. Bu nedenle uluslararası platformda ortak bir terörizm tanımlaması halen yapılamamaktadır. Terörizm konusunda uluslararası kabul edilen realite ise, her ülkenin kendi tanımlaması çerçevesinde, terörizmin finansmanının izlenip tespit edilerek, bununla mücadele edilmesi gerektiğidir.Ankara; 2010
Özet (Çeviri)
Concept of the economical crime covers illegal activities done for economical purposes in a broader sense. In this context economical crimes includes, performing illegal activities prohibited by law in order to obtain economical benefits, applying illegal procedures, establishing illegal institutions, and performing transactions in illegal markets. In this respect benefits earned from activities which are described as crime by law constitute the crime economy.Despite the fact that it is used for describing off the books economy, instead of crime economy, words like; crime, secondary, secret, unofficial, shadow, hidden, black, alternative, smuggled, other, underground, misshapen, illegal, irregular, lost, marginal and non observable economy are used as well.All the financial activities realized in a country, consist of sections of black economy, grey economy and white economy. Black economy refers to the economy created by illicit money and money laundering activities which call for legal sanctions, grey economy refers to the economy which remains outside of the black economy, which is created by absence of record and declaration and whose subject calls for only administrative sanctions, and white economy refers to all recorded economic activities remaining outside of the black and grey economy, which does not lead to neither administrative nor legal sanctions.Description of terrorism, which is a kind of organized crimes , differs in time according to the society, to the state and even according to the researcher. Depending on the point of view, same activity can be considered as a terrorist activity or a freedom movement. Therefore, it is still not possible to make a common description of terrorism on international level. The reality that is accepted internationally about terrorism is that every country should follow finance of terrorism and fight with it, within their descriptions.