Marka konumlandırma ve kredi kartları üzerine bir uygulama
A survey on brand positioning and credit cards
- Tez No: 265638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazar bölümlendirme, hedef pazar, marka konumlandırma, algılama haritaları, Market segmentation, target market, brand positioning, perceptual maps
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yeni bir ürünün başarılı olması için en önemli koşullardan biri markanın doğru ve etkili konumlandırılmasıdır. Bu nedenle; bu çalışma kapsamında, stratejik pazarlama süreçlerinden biri olan marka konumlandırma detaylı bir şekilde ele alınmıştır. İşletmeler, ürünlerini konumlandırırken algılama haritalarından yararlanırlar. Çalışmamızda daha açıklayıcı olması için, İstanbul'da ikamet eden bireysel kredi kartı kullanıcılarından elde edilen veriler ile kredi kartı sektöründe yer alan markalar ile ilgili algılama haritaları örneklendirilmiştir. Elde edilen bilgiler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Konumlandırmanın çok aktif olduğu kredi kartı pazarında böyle bir çalışma yapılarak tüketicilerin algılamalarının değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, tüketicilerin algılamalarının kredi kartı marka tercihlerini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most important conditions for the success of a new product is its correct and effective brand positioning. Therefore; in this study, brand positioning, which is a process of strategic marketing planning, is explored in a detailed fashion. During positioning, enterprises utilize their products from perceptual maps. In our study, to be more explanatory, perceptual maps of credit card brands were developed with data obtained from İstanbul citizens who are personal credit card users. Collected data have been analyzed with SPSS program. The aim of this research was to assess the customers? perception of brands in credit card market here positioning is very actively pursued. The results of the study have shown that brand perception has effects on consumers? preferences for credit card brand?s.