Johannes Brahms'ın viyolonsel ? piyano sonatlarının müzikal analizi
Musical analyses of violoncello ? piano sonatas of Johannes Brahms
- Tez No: 265749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAMLA BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Johannes Brahms, viyolonsel, piyano, sonat, analiz, Johannes Brahms, violoncello, piano, sonata, analysis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 398
Özet
Bu araştırma, 19. yüzyılın Alman bestecilerinden olan ve romantik dönemin önemli bestecilerinden sayılan Johannes Brahms'ın viyolonsel - piyano için bestelemiş olduğu op. 38 mi minör ve op. 99 Fa Majör sonatlarının müzikal analizlerini yaparak eserlerin form ve armoni yapılarını belirlemek ve bu doğrultuda söz konusu eserleri çalışacak ve yorumlayacak kişilere ışık tutmak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada literatür taraması yapılarak bestecinin hayatı, yaşadığı dönem ve analiz edilen sonatların tarihçeleri hakkında bilgilere ulaşılmış, müzikal analiz yapılarak ise op. 38 mi minör ve op. 99 Fa Majör viyolonsel ? piyano sonatlarının form ve armoni yapıları belirlenmiştir.Bu belirlemeler doğrultusunda Johannes Brahms'ın romantik dönemde yer almasına karşın form açısından hem klasik kalıpları hem de polifonik formları iç içe kullandığı, yansıttığı motifler ve melodilerle yaşadığı döneme özgün kromatizm duygusunu ve lirik anlatımı hissettirdiği, savunduğu mutlak müzik anlayışını eserlerine de yansıttığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted for the purpose of determining the form and harmony structures of the works by performing the musical analyses of op. 38 and op. 99 sonatas composed by Johannes Brahms who is one of German composers of 19th century and deemed as one of the most significant composers of Romantic Era for violoncello and piano and accordingly setting light to the persons who will study and perform such works.Information about the life of the composer, era he has lived and histories of the analyses sonatas has been accessed by means of literature scanning and the forms and harmony structures of op. 38 and op. 39 violoncello ? piano sonatas by conducting musical analysis.Through these determinations it has been concluded that Johannes Brahms has used both classical structures and polyphonic forms together although he has lived in romantic era, evoked chromatism sense and lyric expression peculiar to his era with the motifs and melodies he has reflected and reflected the absolute music comprehension defended by him also to his works.