Manisa yöresine ait zeybek ezgilerinin incelenmesi
The studying of zeybek melodies belonging to Manisa region
- Tez No: 265750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. N. OYA LEVENDOĞLU ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk halk müziği, usul, ayak, makam, Turkish folk music, rhythm, verse, mode
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, Manisa yöresine ait ellidokuz zeybek ezgisi, karar sesi, ses sahası, kullanılan diziler ve usul yapıları bakımından analiz edilmiş ve bu ezgilerin karakteristik yapılarının tesbiti amaçlanmıştır. Araştırmada alan araştırması ve betimsel yöntem birlikte kullanılmış verilerin oluşturulmasında TRT repertuarına kayıtlı eserler temel olmak üzere bölgede sözsüz olarak icra edilen zeybek ezgileri dikkate alınmıştır. Nota ve icra farklılıkları araştırmanın kapsamına dahil edilerek ulaşılan ses kayıtları derlenen eserler ile karşılaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, 59 zeybek melodies that belongs to Manisa region, in terms of the transient tones, sound amlitude,the lines used and rhythm structures were analyzed and it was aimed to determine the characteristic structures of these melodies. In this research, the area of the research and the descriptive method is used together and the zeybek melodies used without words in the region were determined for being formed of the datas with the basic of the recorded works in the TRT repertoire. The differences of the musical notes and the interpretation , the sound records which were discovered by including the research were interpreted by comparing them with the gathered works.