İndirgen atmosferlerde kristal sırlar
Crystal glazes in reduction atmosphere
- Tez No: 265751
- Danışmanlar: DOÇ. KAAN CANDURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kristal sır, Makro kristaller, Mikro kristaller, Redüksiyon, Crystal glazes, Macro crystal glazes, Micro crystal glazes, Reduction
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İlk kristal sır örnekleri M.S 690- 1279 yılları arasında Çin'de ortaya çıkmıştır. Daha sonraları Avrupa'ya, oradan da dünyaya yayılmaya başlayan kristal sırların popülerliği artıkça, kristal sır üzerinde çalışan seramikçiler, kristallerin yapılarını ve renklerini değiştirmeye başlamışlardır. Yapılan çalışmalar arasında, redüksiyon önemli bir yer tutmuştur. Redüksiyonun daha önce tahmin edilemeyen özellikleri redüksiyon ve kristal sırla uğraşanların ilgisini çekmiştir.Yapılan bu çalışmada, kristal sırlar ve redüksiyon yöntemleri detaylı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda, kristal sırların oluşumu ve gelişimi, makro ve mikro kristaller, kristal sır yapımında kullanılan hammaddeler ve renklendiriciler, pişirme yöntemleri, redüksiyon pişirme teknikleri ve redüksiyonlu kristal sırlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
First samples of crystal glazes dating back to years between 690 and 1279 AD came up in China. Emerging from China, these type of glazes became widely known in Europe and then went around the world. As the popularity of crystal glazes increased, ceramists studying on those glazes began to make changes on the colours and composition of crystal glazes. Among the studies on crystal glazes, reduction had a considerable part. The fact that the results of reduction can not be calculated beforehand made the ceramic artists focus on reduction crystal glazes moreIn this study, crystal glazes and reduction methods are examined in detail. In this framework, the formation and development of crystal glazes, macro and micro crystal glazes, the raw materials and pigments used in crystal glaze production, firing methods, reduction firing methods and reduction crystal glazes are covered.