Gümüş nitrat içeren sırların farklı fırın atmosferleri ve farklı çamur bünyeleriüzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of glazes containing silver nitrate on different furnace atmospheres and different mud bodies
- Tez No: 950521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN DEMİRKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sır, İndirgen, Yükseltgen, Metalik, Lüster, Gümüş Nitrat, Glaze, Reducing, Oxidizing, Metallic, Luster, Silver Nitrate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sırlar, bisküvi bünye üzerine uygulanan, günümüzde çok fazla çeşidi olan ve ürüne görsel zenginlik kazandıran camsı yüzeylerdir. Geçmişten günümüze kadar seramik ürünlerin yüzeylerinde çeşitli artistik etkiler ortaya çıkarmak için sırlardan ve alternatif pişirimlerden yararlanılmıştır. Bunlardan biri de yüzeydeki metalik ışıltılardır. Lüster, redüktif (indirgen) ortamda yüzeyde gelişen ince bir tabakadır. Redüksiyon ortamında lüster oluşumu genellikle metal tuzları ve metal oksitler ile sağlanır. Metal tuzu olan gümüş nitrat (AgNO3), metalik yüzey oluşturma konusunda çok önemlidir. Gümüş iyonlarının (Ag+ ) indirgen (redüksiyon) ortamdaki davranışları, yüzeydeki metalik etkilerin oluşmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada, kurşunlu, alkalili ve borlu sır reçeteleri çeşitli Seger hesaplama yöntemleri kullanarak hazırlanmış ve bu sırlara gümüş nitrat (AgNO3) ilavesi ile akçini, şamotlu ve beyaz stoneware çamurdan elde edilmiş numuneler üzerine uygulaması yapılmıştır. Çeşitli bünyeler üzerine uygulanan sırların, oksidatif ve redüktif pişirimleri yapılarak, kurşunlu, alkalili ve borlu sırlara gümüş nitratın (AgNO3) yanı sıra renk veren metal oksitler katılıp pişirim sonrası etkileri incelendi. Parlak-transparan ve parlak-opak özellik göstermesi istenen sırlar, 1000C'de gelişim gösteren, alkali, kurşun ve bor içeren, sır reçeteleri yazılarak seger formülleri hesaplandı. Seger formülleri istenen özelliklere göre tekrar düzenlenerek reçete hesaplamaları yapıldı. Reçete hesaplamalarına göre hazırlanan sırlar, akçini, şamotlu ve beyaz stoneware çamurdan elde edilmiş ve 1000C'de bisküvi pişirimi yapılmış deneme tabletleri üzerine fırça yardımıyla uygulandı. Hazırlanan deneme tabletlerinin hem yükseltgen hem de indirgen ortamda pişirimleri yapıldı. Bu çalışmada, aynı sır reçetelerinin oksidasyon ve redüksiyon ortamlarında farklı etkiler ortaya çıkardığı tespit edildi. Gümüş nitratın (AgNO3) yükseltgen atmosferde sadece eriticiliği ve parlaklığı arttırdığı, indirgen atmosferde ise metalik etkiler ortaya koyduğu gözlemlendi. Reçetelerin akçini, şamotlu ve beyaz stoneware çamurları üzerindeki farklı etkileri tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Glazes are glassy surfaces applied on biscuit bodies, which have many varieties today and provide visual richness to the product. From the past to the present, glazes and alternative firings have been used to create various artistic effects on the surfaces of ceramic products. One of these is the metallic sparkles on the surface. Luster is a thin layer that develops on the surface in a reductive environment. Luster formation in a reduction environment is generally provided by metal salts and metal oxides. Silver nitrate (AgNO3), which is a metal salt, is very important in creating a metallic surface. The behavior of silver ions (Ag+) in a reducing environment provides the formation of metallic effects on the surface. In this study, leaded, alkaline and boron glaze recipes were prepared using various Seger calculation methods and silver nitrate (AgNO3) was added to these glazes and applied to samples obtained from akçini, chamotte and white stoneware clay. Oxidative and reductive firings were performed on the glazes applied to various bodies, and metal oxides that give color as well as silver nitrate (AgNO3) were added to leaded, alkaline and boron glazes and their effects after firing were investigated. Glazes that were desired to have shiny-transparent and shiny-opaque properties, developed at 1000C, containing alkali, lead and boron, were written with glaze recipes and seger formulas were calculated. Seger formulas were rearranged according to the desired properties and recipe calculations were made. Glazes prepared according to recipe calculations were applied with a brush on test tablets obtained from akçini, chamotte and white stoneware clay and biscuit fired at 1000C. The prepared test tablets were fired in both oxidizing and reducing environments. In this study, it was determined that the same glaze recipes produced different effects in oxidation and reduction environments. It was observed that silver nitrate (AgNO3) only increased the dissolution and brightness in oxidizing atmosphere, while it produced metallic effects in reducing atmosphere. Different effects of the recipes on akçini, chamotte and white stoneware clays were determined.