Elektronik pazarlama: Bursa ilindeki KOBİ'ler üzerine bir araştırma
Electronic marketing: A research for SME's in Bursa
  1. Tez No: 265773
  2. Yazar: SALİH YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BORA AÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, İnternet, Elektronik Pazarlama, KOBİ, Bursa, Internet, Electronic Marketing, SME
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
İşletmeler, insan ihtiyaçlarını tespit edebilmek ve bu ihtiyaçları giderebilecek mal ve hizmetleri üretebilmek için bilgiye ihtiyaç duymaktadırlar. Bilgiye erişim, rekabetin gittikçe arttığı günümüzde işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bu noktada internet, işletmelerin ihtiyaç duydukları bilgiye oldukça düşük bir maliyetle ve daha hızlı bir şekilde ulaşmaları için imkân sağlamıştır.İnternetin sunduğu olanaklardan faydalanan işletmeler, müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmekte ve potansiyel müşterilerine kolayca ulaşabilmektedirler. Böylece işletmeler rekabet güçlerini artırabilmekte ve kâr marjlarını yükseltebilmektedirler.Ülkemiz ekonomisinde çok büyük bir paya sahip olan KOBİ'lerin büyüyüp gelişebilmeleri için de internet büyük önem arz etmektedir. Çünkü internet sayesinde bu tip işletmeler, daha geniş pazarlara daha düşük maliyetle ulaşabilmektedirler. Bu durum interneti özellikle KOBİ'ler için çok daha önemli bir pazarlama aracı haline getirmiştir.Bu çalışmada öncelikle elektronik pazarlama ve KOBİ'ler ile ilgili genel bilgiler verilmiş ve elektronik pazarlama KOBİ'ler açısından ele alınmıştır. İzleyen bölümde ülkemizin Bursa ilinde faaliyet gösteren 1 ? 249 arası personele sahip KOBİ'lerin elektronik pazarlamaya bakışını belirlemeye yönelik yapılan anket uygulamasına yer verilmiştir. Anket için başvurulan 375 KOBİ'nin 235'inden cevap alınmış ve bunların 215'i geçerli sayılmıştır. Anket verileri, SPSS 16.0 istatistik paket programından faydalanılarak analiz edilmiş, frekans dağılımları verilmiş ve araştırmanın hipotezleri ?bağımsız gruplar t testi?, ?tek yönlü ANOVA analizi? ve ?Scheffe testi? kullanılarak test edilmiştir. Araştırmada 21 değişkenli bir ölçek oluşmuştur. Yapılan faktör analizinde elektronik pazarlamaya bakışın beş boyutu ortaya çıkmıştır. Elektronik pazarlamaya bakış boyutları ile KOBİ'lerin bazı özellikleri arasında ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Enterprises require knowledge to ascertain the needs of people so that they can produce goods and services which can supply them. Nowadays access to knowledge is extremely essential for businesses to continue their existence in an increasing competitive atmosphere. In this context the internet has enabled companies to reach the knowledge they require with a low cost and quite fast.Enterprises which derive benefit from the facilities of the internet are able to serve better services to their customers and also reach their potential clients. Thus enterprises can increase their competitive power and margins of profit.The internet has also an essentially important role in our country for Small and Medium Size Enterprises (SME?s) to develop and grow bigger because thanks to the internet these enterprises can penetrate more markets with a lower cost. This has made the internet a more important marketing tool for SME?s.In this study, general information has been given especially about electronic marketing and SME?s and electronic marketing has been covered in terms of SMS?s. we have analyzed the level of the use of electronic marketing in SME?s in Bursa. In the following part a questionnaire has been analyzed which was done in SMS?s in Bursa, having 1-249 empoyees. The aim of the questionnaire was to define view of the electronic marketing of SME?s. 375 SMS?s have been applied for the questionnaire but an answer has been received from 235 of them and the questionnaire of SMS?s 215 has been counted effective. Data of the questionnaire has been analyzed by using SPSS 16.0 statistics package program, distribution of frequencies was given and the hiypotheses of research were interpreted by using independent-samples t- test, one-way ANOVA analyzes and Scheffe test. In this study, twenty one variables have been constituted. After the factor analyze five dimensions of view of the electronic marketing have occured. A relationship between dimensions of view of the electronic marketing some features of SMS?s has been ascertained.