Enflasyon hedeflemesi ve Türkiye'ye uygulanabilirliği
Inflation targeting and its applicability for Turkey
  1. Tez No: 265775
  2. Yazar: FATMA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE CÜNEYT OKYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Fiyat İstikrarı, Enflasyon Hedeflemesi, Türkiye'de Enflasyon Hedeflemesi, Inflation, Price Stability, Inflation Targeting, Inflation Targeting in Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
1970'lerde enflasyonun ciddi bir sorun olarak dünya gündemine gelmesinin ardından iktisadi politika ve araçların değiştirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmış, birçok ülke faizleri ve kurları hedeflemeyi bir kenara bırakıp enflasyonu dizginlemeye çalışmıştır. Çünkü enflasyon faizlerin ve kurların hedeflenmesini zorlaştırmaktadır. Bu gerçeğin farkına varılarak frenlenmesi gereken asıl sorunun enflasyon olduğu anlaşılmıştır. Enflasyon sorununun ciddiyetinin anlaşılması iktisatçıları alternatif bir politika arayışına sevk etmiş ve yapılan araştırmalar ve yeni çalışmalar sonucunda ekonomi tarihinde daha önce hiçbir ülke tarafından bilinmeyen dolayısıyla daha önce hiç kullanılmamış olan yeni bir strateji olan enflasyon hedeflemesi stratejisi ortaya çıkarılmıştır.Enflasyon hedeflemesinin 1990 yılında Yeni Zelanda ve Şili'de, 1991'de Kanada'da ve 1992'de İngiltere'de uygulanmaya başlanmasıyla birlikte olumlu ciddi sonuçların alınması neticesinde gerek kamuoyunun gerekse akademik çevrelerin konuya ilgisi artmış ve bu stratejinin gelişmiş ülkelerin yanı sıra birçok gelişmekte olan ülke tarafından da benimsenmesini sağlamıştır.Enflasyonun 1970'lerde ciddi bir sorun olarak dünya gündemine gelmesinin ardından aynı şekilde Türkiye'de de enflasyon 1970'li yıllardan itibaren ekonomide ciddi bir sorun haline gelmeye başlamış ve uygulamaya konulan bütün ekonomi politikalarında fiyat istikrarı hedef gösterge olarak belirlenmiştir. Bu hedef doğrultusunda iktidara gelen her hükümet çeşitli ekonomik programlar hazırlamış ve politikalar uygulamışlardır. Fakat hazırlanan ekonomik programlara ve uygulanan politikalara rağmen enflasyon Türkiye ekonomisi için bir sorun olarak varlığını yıllarca sürdürmüş ve hiçbir zaman istenilen başarıya maalesef ulaşılamamıştır. Son olarak 2001 krizinin ardından enflasyon ile mücadelede farklı bir politikanın gerekliliğini ortaya çıkmış ve TCMB, enflasyonla mücadelede, enflasyon hedeflemesi stratejisine yönelerek bu strateji ile ilgili çalışmalar başlatmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda enflasyon ile mücadele için 2002 yılında örtük enflasyon hedeflemesi stratejisine 2006 yılında ise açık enflasyon hedeflemesi stratejisine geçilmiştir.Araştırmamızın sonucunda Türkiye'de uygulamaya konulan enflasyon hedefleme stratejisinin dünya konjonktüründeki ekonomik dalgalanmalardan kaynaklanan aksamalara rağmen dünyadaki bazı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de başarılı bir şekilde yürütüldüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The inflation became a serious problem in world agenda in 1970?s and in pursuit of this situation, the need of changing financial policy and tool of it emerged so a lot of countries postponed the targeting interests and rates of exchange and tried to restrain inflation. Because inflation makes targeting interest and exchange rates difficult. Then it had been realized that the major problem which was needed to restrain was the inflation. Noticing the seriousness of inflation problem oriented the economists to search of an alternative policy and there emerged a new strategy that has never been applied by any country before, which was the strategy of targeting the inflation.Targeting the inflation started in New Zealand and Chile in 1990, in Canada in 1991 and in England in 1992, with the starting of this application people got significantly positive results, as a result of this both public opinion and academicians had a great interest to this issue and this strategy was adopted not only by developed countries but also by developing countries.After inflation became a serious problem for the world agenda, likewise, the inflation in Turkey became a serious problem in 1970s and in all the policies, which were applied, the cost stability was shown as a target index. Each of the acceded government has prepared various programs and applied them. But, despite all the prepared programs and applied policies, the inflation maintained to be a serious problem for years and unfortunately Turkey couldn?t manage intended success. Lastly after the 2001 crisis, there emerged the necessity of a different policy in struggling with inflation and TCMB headed targeting the inflation and started studied about this strategy. As a result of these studies, they passed to the targeting secret inflation strategy in 2002 and targeting open inflation strategy in 2006 so as to struggle against inflation.As a result of our research, we concluded that, the strategies, which were applied in Turkey, were performed successfully in Turkey like they were performed in developing countries despite the impediments incurred by economical fluctuations in world conjuncture.