Akademik kongrelerde katılımcıların tatmin düzeylerini etkileyen faktörler
Factors effecting satisfaction levels of participants at academic congresses
  1. Tez No: 265813
  2. Yazar: ŞEBNEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELİL ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik kongreler, katılımcı tatmini, tatmin, Academic congress, participant satisfaction, satisfaction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Akademik kurumlarda görevli kişilerin katılımına açık olan ve bu kişilerin yaptıkları bilimsel çalışmaları bildiri olarak meslektaşlarına sundukları, bilimsel amaçlarla düzenlenen kongrelere akademik kongreler denilmektedir. Akademik kongreler, aynı alanlarda çalışan akademisyenleri bir araya getirerek, güncel bilgileri paylaşma ve gelişmeleri takip etme olanağı sağlaması açısından önem teşkil etmektedir. Aynı zamanda kongreye bildiri ile katılan akademisyenlere, mensubu oldukları bilim dalında seslerini duyurabilme ve alanlarında önemli bir yer teşkil etme imkanı vermesi, bu kişilerin çalışmalarını sundukları meslektaşlarından gelen eleştiri ve önerileriyle anında geri bildirim alarak çalışmalarına yön vermesi açısından da ayrı bir öneme sahiptir.Akademik alanda yaşanacak gelişmelere ihtiyaç duyan ülkemizde, her yıl çok sayıda bilimsel kongre düzenlenmektedir. Bu sevindirici bir gelişme olmakla birlikte tatmin düzeyi yüksek kongreler düzenlemek açısından yeterli değildir. Genellikle üniversiteler tarafından düzenlenen bu kongrelerde, duyulan tatminin hangi unsurlardan etkilendiğini belirlemek, sınırlı bütçenin, mümkün olan en verimli şekilde kullanılmasının sağlanması ve verimli bilimsel kongreler düzenlenmesi açısından yarar sağlayabilecektir.Bu çalışmada akademik kongre katılımcılarının tatmin düzeylerini etkileyen unsurlar ve bu unsurların sözkonusu kongreden duyulan genel tatmin düzeyini etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Bu amaçla, veri toplama aracı olarak anket formu geliştirilmiş ve 3 farklı akademik kongreden, toplam 298 akademisyenin katılımıyla toplanan verilerin analizi sonucunda katılımcıların tatminini etkileyen unsurlar, dört faktör altında toplanmıştır. Kongreden duyulan genel tatmini en çok etkileyen faktörler göreceli önem sırasına göre şu şekilde sıralanmıştır: bilimsel ve sosyal ortam, salonların fiziksel özellikleri, kongre öncesi hazırlıktır.
Özet (Çeviri)
Academic congress is defined as an activity which is provided many opportunities to researchers to present and discuss their work to their colleques and also carried many academical goals. A significant way of assembling academicians to follow up the last improvements, recent works about their subjects and share their experiments with their colleques. In addition, the reseachers can also provide feedbacks about their works by this way, and it can be used by them as an effective way of improving their further researches and work toward self realization on the area.In our country, there has been a considerable amount of academic congress every year, and it has been increasing every year, this can be seen as an important improvement but it is not enough especially for the individual satisfaction. At this stage, universities should take roles to understand the participations? criterias and focus on using their limited sources. In this way, they can also provide an ongoing participation for their future academic congresses. In this research, defining the main facts which are effecting the satisfaction level of individuals, and finding ways of handling these facts to organize more satisfied academic congresses for the further.The survey has been used 298 participations from different 3 academic congresses. The data can be divided into 4 parts. The general satisfaction from the congress can be followed with these importance; scientifical and social environment ,the physical conditions of working area, preparation before having congress.