Sigorta satış sektöründe iş tatmini ve örnek uygulama
Job satisfaction at the insurance sector and a case study
- Tez No: 265925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, MSQ Ölçeği, Finansal Danışman, Job Satisfaction, Minnesota Satisfaction Questionnaire, Financial Adviser
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sigorta şirketlerinin en önemli ve değişkenliği en yüksek kaynaklarından birisi çalışanlarıdır ve çalışanların performansı işletmelerin başarısını etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Günümüzün yoğun rekabet koşulları, işletmelerin çalışanlarının en etkin ve verimli şekilde çalışmalarına imkan sağlamalarını zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk, çalışanların iş tatminlerinin sağlanmasına verilen önemi artırmaktadır. İşletmeler belirlenmiş hedef ve amaçlara ancak işletme içerisinde yüksek iş tatminine sahip çalışanlarla ulaşabilir. Bu durumda, çalışanların memnuniyetinin ne olduğu ve çalışanların nasıl memnun edilebileceği hususları gündeme gelmektedir. Bu nedenle işletmelerin, çalışanların iş tatminini etkileyen faktörleri belirlemesi ve bunların iyileştirilmesi için çaba harcaması önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu çerçevede araştırmanın amacı; sektöründe lider sigorta şirketlerinden biri olan AVIVASA çalışanlarının demografik değişkenlere göre iş tatmin düzeylerini ölçmek ve iş tatmini - tatminsizliği yaratan faktörleri belirlemektir.Yapılan alan çalışmasında anket yolu ile 150 kişiye ulaşılmıştır. İşleriyle ilgili duyulan tatmin düzeyini ölçebilmek için likert tipindeki 20 sorudan oluşan Minnesota İş Tatmin Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan toplanan veriler SPSS 11.0 programında değerlendirilmiştir. Anket sonuçlarını değerlendirirken frekans, ortalama, standart sapma, t-testi, Anova ve Tukey çoklu karşılaştırma testlerinden faydalanılmıştır.Çalışma sonucunda iş tatmininin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, gelir seviyesi, çalışılan yıla ve pozisyona göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca, toplumda saygın bir kişi olarak görülmeme ve çalışma arkadaşlarının birbirleri ile anlaşamamasından duyulan memnuniyetsizlik en fazla belirtilen, iş tatminini olumsuz etkileyen faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
The most important sources and the highest variation sources of all insurance companies are its employees. The performance of the employees are the main reason for the achievement of enterprises. The strong competition conditious requires effective and efficient programs for all members. This necessity causing the job satisfaction more valuable . The companies can reach their specified targets just only by the employees with high satisfaction. In this case, the topics of ?how to satify the employees? and ?what will be the satisfaction criterias? coming up as a matter for that reason. For the companies it?s a big issue to find the factors effecting the job satisfactions of the participants and the improvements on this factor.The purpose of the research around this figure is, surveying the job satisfaction- dissatisfaction factors of AVIVASA participants and to investigate their job satisfaction.It has been reached to 150 peple by survey on field work. In order to evaluate the satisfaction of work, it has been used Minesota Job Satisfaction Scale which is consisted of 20 likert type questions. The data, which is collected by research is evaluated on SPSS 11.0 program. Frequency, average, standart deviation, t-test, anova ans scheffe multicomparison tests are used on evaluation of survey results.As are result of the investigation, it is stated that job satisfaction differs from age, sex, income level and work experiences. In addition, not to be seen as prestigious person and not getting on with colleagues are the most indicated negatory effects for job satisfactıon.