Alevîlerin dinî inanç ve yaşantıları (Gölyaka örneği)
The religious beliefs and lifestyles of Alewites (The sample of Gölyaka)
  1. Tez No: 265924
  2. Yazar: MURAT ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Alevîlik, Dinî İnanç, Dinî Yaşantı, Gölyaka, Alewite, Religious Belief, Religious Experiences, Gölyaka
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Uzun yıllardır ülke gündeminden düşmeyen, her yıl güncelliğini artırarak devam ettiren Alevîlik konusunun günümüzde de hâlâ güncelliğini devam ettiriyor olması ülkemiz gerçekliğinde konunun ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Bu yüzden ?Alevîlerin Dinî İnanç ve Yaşantıları? başlıklı bu çalışmamızla toplumumuzun dinî ve sosyal yapısının tanınmasına katkıda bulunmayı hedefledik. Bu hedefimiz doğrultusunda Gölyaka yöresinde yaşayan Alevîlerin dinî inanç ve yaşantılarının nasıl olduğunu ortaya koymak için çalışmamızı bu yönde gerçekleştirdik.Çalışmamızı Düzce iline bağlı Gölyaka yöresinde yaşayan Alevîler üzerinde; kaynak taraması, katılım yoluyla doğrudan gözlem, kaynak kişililerle mülakat ve anket tekniğini kullanarak gerçekleştirdik. 61 sorudan oluşan anket formu düzenledik. Anketten elde ettiğimiz bütün verilerin istatistikî sonuçlarını ilgili konu başlıkları altında değerlendirdik. Mülakattan elde edilen veriler ise çalışmamız içersinde ilgili başlıklar altında hiçbir değişikliğe uğratılmadan olduğu gibi aktarılmış, kaynak kişilerden elde edilen bilgiler ne lehte ne de aleyhte kullanılmıştır.Çalışmamızın sonucunda, Gölyaka yöresinde yaşayan Alevîlerin dinî inanç, ibadetlerini ve sosyal, kültürel yaşantılarını Sünnî anlayışla karşılaştırdığımızda bazı farklılıklarla beraber genel manada aynı olduğu, en azından benzer yönlerinin farklı yönlerinden daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout many years not coming off from the agenda, every year increasing its currency and continueing, the issue of Alewite?s keeping its currency up to date refers to the significance it has on the agenda of our country. Therefore, in our study entitled ?Alewites Religious Beliefs and their Lifestyles? our target was to enhance the presentation of our society?s religious and social structure. On the way of this target to show how the Alewite people?s religious beliefs and lifestyles are, we developed our study in this direction.We carried out our study on Alewite people in Gölyaka a town of Düzce via the techniques; resource scanning, direct observation, interwievs with the subjects and surveys. We prepared a survey consisting of 61 items. We evaluated all the statistical data obtained from the surveys under each concerned subject titles The data acquaired from the interwievs under the concerned titles without any undergone changes have been delivered as it was and the data obtained from the resource people have been used neither for the advantages nor for the disadvantages.Within the results of our study, Alewite people in Gölyaka in terms of religious beliefs , worships, social and cultural lifes compared to the Understanding of Sunnis, it has been concluded that together with some differences, generally they are the same, at least presenting more similar parts rather than differences.