Kalite geliştirme sürecinde eniyileme problemlerine deney tasarımı yönteminin uygulanması
The implementation of experimental design methods to optimization problems in quality improvement process
  1. Tez No: 265960
  2. Yazar: AYŞE GAMZE ÇİFTÇİ AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİNAZ GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Deney Tasarımı, Taguchi Yöntemi, Robotik Gazaltı Kaynağı, Design of Experiment, Taguchi Method, Robotic Gas Metal Arc Welding
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu çalışmada, öncelikle optimizasyon problemlerinde başarılarını kanıtlayan ve kalite geliştirmenin yanı sıra ürünün kalitesini tasarım aşamasında sağlayan deney tasarımı metodu incelenmiştir. Ortogonal dizileri kullanarak deney sayısını büyük ölçüde azaltılmaya ve kalite kayıplarına neden olan faktörleri belirleyerek kontrol edilemeyen faktörlerin etkilerini en küçüklemeye çalışan aynı zamanda da bir deney tasarımı tekniği olan Taguchi Yöntemi çalışmanın büyük kısmını oluşturmaktadır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kalite ile ilgili temel kavramlar ve deney tasarımı ile deney tasarımı esaslı eniyileme yöntemleri açıklanmaktadır.İkinci bölümde, Taguchi yöntemi hakkında genel bilgi verilmektedir. Yöntemin sınırlılıkları, uygulama adımları ve veri analiz yöntemleri tanıtılmaktadır. Bunlara ek olarak bu bölümde yöntem hakkında önceden yapılmış çalışmalara ve yönteme olan eleştirilere yer verilmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde yöntemin uygulanacağı endüstri dalı hakkında genel bilgi verilmiştir. Ayrıca çok yanıtlı problemler ve bunların en iyilenmesi hakkında bir prosedür açıklanmaktadır. Çalışmanın sonunda da robotik gazaltı kaynak işlemine Taguchi yöntemi uygulanmış ve modelden elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, particularly, the experimental design method which has proven success in the optimization problems and ensures the quality of product at the design stage, is analyzed. Taguchi Method, an experimental design technique using orthogonal arrays to reduce number of experiments greatly and to minimize the impact of uncontrollable factors by identifying the factors that may cause loss of quality, constitutes a large part of the study.This study consists of three parts. In the first part, the basic concepts of quality, design of experiments and optimization methods based on experimental design are described.In the second part, an overview is given about Taguchi method such as limitations, implementation steps, and data analysis. Also, in this part, previous works about Taguchi method and critical reviews of this method are given.In the third part, general information about industries which the method will be apply on, is given. Also, multi-response problems and the procedure about the optimization are described. At the end of the study, Taguchi method was applied to the robotic gas metal arc welding process and the results obtained from the model are interpreted.