Avrupa Birliği Rekabet Hukukunda uyumlu eylemler
Concerted practices in the European Union Competition Law
  1. Tez No: 265962
  2. Yazar: ŞİRİN SEVİLAY ŞENOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Rekabet Hukuku, Uyumlu Eylemler, The European Union, Competition Law, Concerted Actions
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çalışmamızın amacı rekabeti kısıtlayıcı uygulamalardan bir tanesi olarak kabul edilen ?uyumlu eylemler?dir. Uyumlu eylem; Avrupa Topluluğu içinde rekabet kurallarının, piyasa ekonomisi mekanizmasını işleten, rekabetin hukuka aykırı sınırlandırmasına izin vermeyen, rekabeti kuran ve koruyan hukuk normları olarak tanımlanabilmektedir. Uyumlu eylemler üzerinde çalışmayı tercih etmemizin sebebi, konunun rekabet hukukunun gündemindeki en dinamik ve gelişmekte olan konularından biri olarak, çözümleri işlevsel olan ve karmaşık hukuki sorunları içeren bir konu olmasıdır.Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır ve ilk bölümünde uyumlu eylemlerin hukuki kaynakları başlığı altında, Avrupa Birliği rekabet hukuku mevzuatı ve mevzuatta uyumlu eylemlerin düzenlenmesi ve düzenlenme amaçları anlatılmıştır. İkinci bölümünde ise uyumlu eylemlerin tanımı ve unsurlarına değinilmiş, üçüncü bölümünde ise uyumlu eylemin Avrupa Birliği'nin İşleyişine Dair Antlaşma m.101 kapsamında yer alan diğer danışıklı ilişkiler ve maddi rekabet kurallarıyla ilişkisinin irdelenmesine geçilmiştir. Son bölümde uyumlu eylemlerin ispatlanması ve hukuki sonuçları Avrupa Birliği''nin İşleyişine Dair Antlaşma kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Subject matter of our study is ?concerted practices? regarded among applications restricting competition. Concerted action can be defined within the European Community as legal norms which operate market economy mechanism of competition rules, prevent illegal restriction of competition, and establish and maintain competition. Present study is about concerted action because it has functional solutions and includes complex legal issues as one of the most dynamic and developing issues on the agenda of competition law.The study is comprised of four chapters. Chapter one, which is titled legal sources of concerted practices, focuses on the European Union?s competition legislations and regulating concerted practicess in the legislations and the reasons for such regulation. Chapter two is about definition and components of concerted practices, chapter three investigates the relationship of the concerted practice with other prearranged relationships and material competition rules within the scope of article 101 of The Treaty on The Functioning of The European Union Chapter four includes evaluation of proving concerted actions and legal consequences within the scope of The Treaty on The Functioning of The European Union.