Proton pompa inhibitörü ve güçlü anti-ülser vasıtaları olarak ?-amino asit türevleri üzerinde CoMCET ile 4D-Qsar inceleme
4D-Qsar studies with CoMCET method on ?-amino acid derivatives as proton pump inhibitors and potent anti-ulcer agents
- Tez No: 266013
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İlaç tasarımı, farmakofor, Auxiliary Group (AG), Anti Pharmacophere Shielding Group (APS), QSAR, Karşılaştırmalı Moleküler Konformer Elektron Topolojik Metot (CoMCET), Drug Design, Pharmacophere, Auxilary Group, Anti Pharmacophere Shielding Group, QSAR, Comperative Molecular Conformer Electron Topological Method (CoMCET)
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
? amino asit türevlerinin Karşılaştırmalı Moleküler Konformer Elektron Topolojik Metot ile kantitatif aktivite hesaplaması, farmakofor (Pha) grubun tanımlaması ve AG ve APS' ye ait özelliklerin çıkartılması yapılmıştır. Serideki bütün bileşikler için Elektron Topolojik Matrisleri (ETM) bileşiklerin elektronik yapı hesaplamaları ve konformasyon analiz bilgilerinden faydalanılarak ETM programı ile hazırlanmıştır. ETM' ler, Pha grubunu ve Pha'yı temsil eden matrisi bulmak için CoMCET programı kullanılarak karşılaştırıldı. Bu çalışmada konformasyonel analiz, elektronik yapı hesaplamaları ve matris karşılaştırması 38 adet bileşik serisi için yapılmıştır. Bileşik serisinden seçilen referans bileşik için Pha O1, O2, C1, C4 ve C5 atomları olarak belirlenmiştir. AG ve APS atomların pozisyonları işaretlenmiştir.
Özet (Çeviri)
We report here the results of pharmacophore (Pha), Auxiliary Group (AG), Anti Pharmacophore Shielding (APS) identification and quantitative activity prediction for the class of ? amino acid derivatives using the Comperative Molecular Conformer Electron Topological Method (CoMCET). The Electron Topologic Matrix (ETM) are constructed from the data of conformational analysis and electronic structure calculation of each molecules in the compound series by ETM programme. the ETM is processed by means of a special program CoMCET in order to reveal Pha ,and matrix, which represent the Pha, same for all the active compounds. In this study conformational analysis, electronic structure calculations and matrix comparisons are performed for the 38 compound series. In reference molecule of series of compound O1, O2, C1, C4 and C5 atoms are determined as Pha. Position of AG and APS atoms are marked.