Organik ve geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde bitki beslenme durumunun meyve, yaprak ve zeytinyağında önemli kalite ölçütleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi
Nutrient status of organic and traditionally grown olive trees and effects on fruit, leaf and oil quality criteria
  1. Tez No: 266067
  2. Yazar: NURDAN ZİNCİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERYÜCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, tokoferol, zeytinyağı, ağır metal, organik tarım, Olive, tokoferol, olive oil, heavy metal, organic agriculture
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Deneme, organik zeytin yetiştiriciliğinin başlatıldığı ve geleneksel yetiştiriciliğin de sürmekte olduğu Çanakkale'ye bağlı Ayvacık ilçesinde, her iki üretim yöntemini temsil eden ve çok yaygın yetiştirilen, Ayvalık Yağlık (Edremit Yağlık) çeşidi bahçelerinde ve 2007-2008; 2008-2009 yıllarında yürütülmüştür.Kahverengi orman, kireçsiz kahverengi ve kolüvyal büyük toprak grupları üzerinde yer alan bahçelerin, kumlu ve tın bünyeye sahip olduğu, tuzluluk sorunlarının bulunmadığı tepkimelerinin ilk yıl nötr ve hafif alkalin, ikinci yıl hafif ve orta alkalin özellikte bulunduğu belirlenmiştir. Kireç yönünden büyük bölümü fakir ve bünye+marn aralığında olup, organik madde humuslu ve humusça fakir sınıflarında yer almaktadır. Elementel yönden çoğunlukla N orta ve iyi; P orta; K, Ca, Fe, Zn, B düşük ve yeterli; Mg, Cu Mn yeterli bulunmuştur.Yaprak element içeriklerinin çoğunlukta bulunduğu aralıklar dikkate alındığında N ve B miktarlarının noksan; P'un yetersiz; K ve Cu'ın yetersizle yeterli arasında; Ca, Mg, Fe, Zn, Mn'ın da noksanda yeterliye kadar değiştiği belirlenmiştir. Meyvelerde N, Ca, Mg, Fe ve B tüm bahçelerde birinci yıla oranla ikinci yılda daha yüksek; P ve Cu daha düşük bulunmuştur. Yağ ölçümleri kalite standartlarına uygun ve yüksek nitelik göstermiştir.Bitki ölçümleriyle toprak arasındaki ilişkilerin daha çok iki ve üçüncü katmanlarda elde edilmesi, boş ve dolu yıllar kadar çevresel etmenlerin de incelenen değişkenler üzerinde etkili bulunması, deneme alanının koşulları nedeniyle organik ve geleneksel bahçeler arasında belirgin farklılıklara rastlanmaması çalışmanın önemli sonuçlarını oluşturmaktadır
Özet (Çeviri)
The present survey study was conducted in the ?Ayvalık olive? oil variety plantations of Ayvacık district near Çanakkale for two successive years,2007-2008 and 2008-2009. In this district, the above stated variety is very common and its organic production has started recently in addition to the prevailing traditional cultivation. The orchards were established on brown forest soils groups as well as non calcic brown and colluvial with sandy and loamy structure and no salinity problem. In the first year of the study, the soils were neutral to slightly alkaline in reaction and slightly to medium in the second year. Their calcium carbonate contents were poor to rich and organic matter poor to medium. The analitical results of the nutrients ( elements) measured in the soils showed that N was found generally as medium and sufficient; P medium; K, Ca, Fe, Zn and B low and sufficient; Mg, Cu and Mn sufficient.Leaf nutrient results revealed that the trees are poor in N and B, insufficient in P; insufficient to sufficient in K and Cu; poor to sufficient in Ca, Mg, Fe, Zn and Mn . Results related to the elemental composition of the fruits notified that N, Ca, Mg, Fe and B are found at higher concentrations in all of the orchards in the second year of the study compared to the first year; on the otherhand, P and Cu are found at lower values. Oils were high in quality and mesurements were in accordance with related standards.The outcome of the study indicated; significant statistical correlations between some plant parameters and soil properties of the second and third horizon; the important effect of the environmental factors on the studied parameters which were as important as the periosite in bearing ; no significant variation existed in organic and traditional cultivation.