Melanj elyaf karışımlarında renk değerlerinin yeni bir algoritma geliştirilerek tahmin edilmesi
The prediction of the colour values in the mélange fibre blends by a newly developed algorithm
- Tez No: 266147
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMEL CEYHUN SABIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Melanj Renk, Viskon, Polyester, Renk Ölçümü, Stearns-Noechel
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu çalışmada, farklı renkteki polyester ve viskon elyafının karışımlarıyla oluşturulan melanj renkli şeritlerin, karışımındaki elyafların renk değerlerinin yeni bir algoritma geliştirilerek üretim yapılmadan önce tahmin edilebilmesi hedeflenmiştir.Bunun için Kıvanç Tekstil Sanayi ve Tic. A.Ş. işletmesinden beş farklı renkte (siyah, beyaz, sarı, kırmızı, mavi) viskon ve polyester elyafı alınmıştır. Bu renkli elyaflar farklı oranlarda iki, üç ve dört renkli olarak karıştırılmıştır. Renkli elyaflar, Mikrotoz Çer-Çöp Analiz (SDL MDTA 3) makinasında karıştırılarak 5'er gramlık melanj renkli toplam 1044 adet şerit üretilmiştir. Üretilen melanj renkli şeritlerin renk değerleri Minolta CM 3600 D spektrofotometresinde ölçülmüştür.Renk tahmini için tristimulus renk eşleme algoritmasında Stearns-Noechel modeli esas alınmıştır. Bu modeldeki M katsayısını hesaplamak için yeni bir algoritma geliştirilmiştir. Bu algoritma ile her karışım için 400 ? 700 nm (10 nm aralıklarla) aralığında toplam 31 adet M katsayısı hesaplanmıştır. Ölçülen renk değerleri ile hesaplanan renk değerleri arasındaki ortalama renk farklığı ?E = 0.98 CIELab birimi olarak bulunmuştur.Sonuç olarak melanj renkli elyaf karışımı yapılmadan, karışımı oluşturan elyafların renk değerleri tahmin edilebilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the color values of different coloured polyester and viscose fibers in which the components of the mixture of mélange slivers are aimed to be predicted before production.Viscose and polyester fibers were obtained from Kıvanç Textile business in five different colors (black, white, yellow, red and blue). These colored fibers were mixed in different proportions different colour blends such as two, three and four. By mixing colored fibers in Microdust and Trash Analyses with Rotor Attachment (SDL, MDTA 3) equipment 1044 piece of mélange colored slivers were produced in 5 gram. Color values of produced mélange colored slivers were measured in Minolta CM 3600 D spectrophotometer.Stearns-Noechel model is used in tristimulus color matching algorithm for prediction of colors of fibers. A new algorithm has been developed to calculate the M coefficient in this model. Totally 31pieces of M coefficient were calculated between 400 and 700nm (10nm intervals) for each mixture with this algorithm. The average color difference between measured and calculated color values was found as ?E = 0.98 CIELab unit.As a result, the colours of the fibers in the mélange blend could be predicted with the newly developed algorithm.Key words : Mélange colour, Viscose, Polyester, Colour Measuring, Stearns ? Noechel