Effects of mineral admixtures on the hardened properties of self compacting concretes
Mineral katkıların kendiliğinden yerleşen betonların sertleşmiş beton özellikleri üzerine etkileri
- Tez No: 266266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GESOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Yerleşen Beton, Mineral Katkılar, Uçucu Kül, Mermer Tozu, Kireç Taşı, Sertleşmiş Özellikler, Self Compacting Concrete, Mineral Admixtures, Flay Ash, Marble Powder, Limestone Filler, Hardened Properties
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kendiliğinden yerleşen beton, Kendi ağırlığı ile hiçbir dış etkiye (vibrasyon, şişleme, vb.) gerek kalmadan kalıba kendiliğinden yerleşerek tüm boşlukları doldurma ve segregasyona uğramadan çelik donatı elemanlarının arasından geçme özelliğine sahip betondur. Yerleştirmedeki işçilik hatalarını minimuma indirmesi, maliyet ve zaman kaybını önlemesi, çevre açısından olumlu etkileri ve diğer birçok olumlu faydaları düşünülerek geliştirilen kendiliğinden yerleşen beton, günümüzün ve geleceğin betonu olarak görülmektedir. Ülkemizdeki mermer kesme tesislerinde çok miktarda mermer tozu atığı çıkmakta ve bunun depolanması büyük bir sorun oluşturmaktadır. Mermer tozunun kendiliğinden yerleşen betonda kullanımı bu sorunun çözümünde önemli bir etken olabilecektir. Bu çalışmada temel bağlayıcı olan portland çimentosu ile birlikte farklı oranlarda ikili ve üçlü mineral katkıları kullanılarak kendiliğinden yerleşen betonun sertleşmiş özellikleri üzerinde etkiler araştırılmıştır. Bu üretimde portland çimentosu ile birlikte Uçucu Kül, Mermer Tozu ve Kireç Taşı birli ve ikili olarak farklı kombinasyonlarda kullanılmıştır. Üretilen kendiliğinden yerleşen beton numuneleri üzerin basınç, yarma da çekme, hızlı klor geçirimliliği, elektriksel özdirenç ve kılcal su geçirimliliği deneyleri yapılmıştır. Test sonuçlarına göre sertleşmiş beton özellikleri mermer tozu kullanımı ile iyileşmiştir.
Özet (Çeviri)
Self compacting concrete (SCC) can flow through and fill the gaps of reinforcement and corners of moulds without any need for vibration and compaction during the placing process. Self compacting concrete is improved for the advantage of environment and the thinking other many positive useful advantages. One of the major environmental concerns is disposal of the marble powder as a waste of marble processing plants in Turkey. Using of this waste in SCC as filler materials may a solution. In this study an experimental program was conducted to investigate the effects of mineral admixtures in binary (two components) and ternary (three components) cementitious blends on the hardened properties of self compacting concretes. For these purpose, three mineral admixtures, namely Fly Ash (FA), Limestone Filler (LF) and Marble Powder (MP) were used in the production of self compacting concretes. The concretes were tested for the mechanical and durability properties. The hardened concretes were tested for the compressive strength at 28 and 90 days, splitting tensile strength at 90 days for the evaluation of mechanical properties. Also, the durability tests were conducted to investigate the resistance to Electrical Resistivity, Sorptivity and Rapid Chloride Permeability (RCPT) at the age of 90 days. Test results have shown that the hardened properties, especially the durability related properties have been significantly improved by the inclusion of marble powder or limestone filler in the existence of fly ash.