Kırşehir ili Merkez ilçede buğday yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinin ekonomik ananlizi
Economic analysis of wheat producing farms in Central district of Kirsehir province
  1. Tez No: 266280
  2. Yazar: RABİA ERDEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday yetiştiriciliği, ekonomik analiz, Kırşehir, Wheat Producing, economic analysis, Kırşehir
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma Kırşehir ili Merkez ilçede buğday yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerini kapsamaktadır. Araştırmada işletmelerin yapısal özelliklerinin belirlenmesi ve işletmelerin ekonomik analiz sonuçlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. İncelenecek işletmeler Neyman yöntemi ile belirlenmiş ve veriler 116 işletmeden direkt mülakat yöntemi ile elde edilmiştir. Anketler 2007-2008 üretim dönemi verilerini içermektedir. İncelenen işletmelerde; Buğday da verim 196,88 kg/da, üretim maliyeti 84,56 TL/da, brüt üretim değeri 109,51 TL/da ve net hasıla 6,40 TL/da, olarak bulunmuştur. Buğdayın maliyeti 0,429 TL/kg olarak belirlenmiş olup satış fiyatı ise 0,500 TL/kg olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda, buğday üretiminde yapılan 1 TL'lik harcamaya karşılık 1,166 TL oransal kar elde edilmiştir. Anketlerde, üreticiler pazarlama sorunları başta olmak üzere kuraklığı önemli bir sorun olarak beyan etmişlerdir. Normallere göre kurak bir yıl olarak geçen 2008 yılında, dekara verim düşük gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
This research includes economic analysis of wheat producing farms in central county of Kırşehir province. It is aimed to determine structural properties of enterprises and to present the results of economic analysis. Agricultural enterprises were chosen by Neyman Method and data were obtained from 116 establishments by personal interviews. Obtained data are related to 2007-2008 production period. In inspected enterprises, the mean yield of enterprises was found 196,88 kg/daa, wheat production cost and GPV were calculated 84,56 TL/daa, 109,51 TL/daa respectively and sharp incomes were determined 6,40 TL/daa. The production cost of per kg of wheat was calculated 0,429 TL/kg and 0,500 TL/kg output price was realized. In surveys, farmers pronounced drought as an important problem with marketing problems. When compared to normal, 2007-2008 production period had passed droughty. And as a result of low yield, very low profit was obtained. Farmers must be supported with a special model that would be developed according to frequency of droughts to perform production activities and to sustain their production. And also, it is seen as an obligation that farmers must be encouraged to perform sustainable agricultural methods.