Organik ve konvansiyonel örtü altı sebze yetiştiriciliğinde üreticilerin teknik ve ekonomik sorunlarının belirlenmesi (Sivas ili Ulaş ilçesi örneği )
Determination of technical and economical problems of producers in organic and conventional greenhouse vegetable production (The case of Sivas province, Ulaş district)
  1. Tez No: 266281
  2. Yazar: LEVENT TANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL KIZILASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, organik sebzecilik, örtü altı tarım, SÜRKAL, Organic farming, under cover and open area vegetable growing, organic green house cultivation, SÜRKAL
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Organik örtü tarım ve konvansiyonel örtü altı tarım son yıllarda hızla gelişen bir tarım faaliyeti haline gelmiştir. Kullanılan kimyasal maddeler, genleri ve yapıları değiştirilmiş tohumlar sonucunda; organik tarıma ilgi hızla artmış ve kendi piyasasını oluşturmuştur. Bu çalışmada, Sivas ili Ulaş ilçesindeki köylerde organik örtü altı tarım ve konvansiyonel örtü altı tarımla uğraşan üreticilerle anket çalışması yapılarak bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, organik tarım ve konvansiyonel örtü altı üretimde üreticilerin bu konuda ne kadar bilgili olduğu, teknik bilgilerini nereden aldığı, teknoloji kullanımı ve kültürel etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Anket çalışmaları çalışması Mart 2009 ve Mayıs 2009 arası döneminde arasında Sivas ili Ulaş ilçesine bağlı 4 farklı köyde toplam 30 üreticiye uygulanmıştır. Anketlerin yanıtlanmasında yüz yüze görüşme yöntemi uygulanmıştır. Yapılan anket çalışmaları, SÜRKAL'ın BTC projesi kapsamında 2006 yılından itibaren düzenli olarak proje köylerinde verdiği uygulamalı ve teorik eğitimlerin yararlı olduğu ve üreticilerin teknik bilgi seviyelerini artırmada etkili olduğunu göstermektedir. Ancak halen organik örtü altı tarım ve konvansiyonel örtü altı tarımda önemli sorunların bulunduğu ve bundan dolayı yaygınlaşmada yavaş bir seyrin söz konusu olduğu anlaşılmaktadır. Satış ve pazarlama en önemli sorun olarak ortaya çıkarken, zararlılarla mücadele de önemli bir sorundur. Az bir alanda tarım yapan üreticilerin özellikle organik tarım yapma nedenleri arasında daha sağlıklı ve taze ürün tüketme nedeni ağır basmaktadır. Her ne kadar köy içindeki pazarlarda satış olsa da yaygın bir satışın olmadığı belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, organik tarımın özellikle hane içindekilerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmede etkili olduğu görülmektedir. Konvansiyonel örtü altı tarımda ise teknik bilgi düzeyinin daha fazla olduğu, en önemli sorun olarak satış ve pazarlamadan çok çapalama gibi işlerin olduğu bulgulanmıştır. Ücretsiz aile işçilerinin emek verdiği bu alanda yerel bir kooperatifin kurulması temel gereksinim olarak belirtilmiştir. Ayrıca üreticiler fide bulmada, organik ilaç ve tohum bulmada bölgede sorun yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
Organic greenhouse farming and conventional greenhouse farming have become rapidly growing agricultural activities in recent years. As a result of the chemicals, genetically modified seeds that are used, organic agriculture has attracted more attention and created its own market. This study is a result of a field study implemented through a survey among producers involved in organic greenhouse faming and conventional greenhouse farming in the villages within the Ulaş district of the Sivas province. The aim of the research is to study the knowledge and know-how of the organic farming and conventional greenhouse farming producers, the source of their technical knowledge, the use of the technology and its cultural effects. Surveys have been carried out along March ? May 2009 period at four different villages of Ulaş county of Sivas province among 30 producers. Face-to-face interview method has been used in conducting the questionnaires. The survey conducted regularly after 2006 shows that the theoretical and practical training provided by SÜRKAL under BTC project has served its purpose and has been effective in reinforcing the technical knowledge of the producers. However, considerable issues are still in effect on the organic greenhouse farming and conventional greenhouse farming, and as a result a retarded spread is observed. The most crucial problem is the sales and marketing, and pest control is among the other serious issues. One of the reasons the producers running agriculture on smaller areas prefer especially organic agriculture is the consumption of healthier and fresh products. Although there is selling in the villages, no widespread selling is observed. Besides, it is observed that the organic agriculture has been especially effective in changing the household food habits. Whereas, a higher level of knowledge is observed pertaining to the conventional greenhouse farming, the most crucial problem here is the weeding rather than sales and marketing. The essential need is stated to be the establishment of a local cooperative on this area, where family workers labor free of charge. Moreover, the producers face problems in finding seedling, organic drugs and seeds in the region.