Renkli havuçların Tokat koşullarında bazı bitkisel ve fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of plant and phytochemical characteristics of colored carrots (Daucus carota L.)
  1. Tez No: 266279
  2. Yazar: ŞAZİYE ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mini havuç, HPLC, verim, kalite, şeker, antioksidan, fenolik, Baby carrot, HPLC, total yield, quality, sugar, antioxidant, phenolics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Dünyada ve Ülkemizde son yıllarda fenol bileşikleri ve antosiyanin içerikleri nedeniyle renkli sebzelerin üretim ve tüketiminde büyük oranda artışlar meydana gelmiştir. Yapılan araştırmalarda fenol bileşiklerin ve antosiyaninlerin antioksidan aktivitelerinden dolayı sağlık açısından olumlu etkileri olduğu ileri sürülmektedir.Bu çalışmada Değişik renkli havuçların (Daucus carota L.) Tokat koşullarında yetiştirilmesi ve köklerindeki antioksidan kapasiteleri ile bazı pomolojik ve fitokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Her çeşidin her tekerrüründen 7 havuç alınarak -20ºC muhafaza edilmiştir. Bir hafta sonra örnekler derin donduruculardan çıkartılıp 1:1 oranında saf su ile sulandırılarak blender da homojen hale gelene kadar 3 dakika boyunca çekilmiştir. Örnekler 6 gr (fitokimyasal analizler icin) ve 35 gr`lık (organik seker analizleri icin) olacak şekilde ikişer tüp olarak alınmıştır ve derin donduruculara koyulmuştur.Havuç köklerinde şeker ( glikoz, fruktoz, sakaroz), suda çözünebilir kuru madde miktarı, pH, renk, toplam fenolik maddeler, TEAC, FRAP ve bazı pomolojik özellikleri incelenmiştir. Örneklerin toplam antioksidan kapasiteleri, troloks ekivalant antioksidan kapasitesine göre belirlenmiştir.Fenolik ve antioksidan içeriği bakımından siyah ve mor renkli çeşitler açık renkli havuç çeşitlerine göre daha yüksek fenolik ve antioksidan içeriğine sahiptir. Toplam fenolik içerikleri 748,42 -5588,14 ?g GAE / g taze ağırlık olarak belirlenmiştir. Mor çeşitler toplam şeker de yüksek bulunmuştur. Ağırlık olarak siyah havuç ilk sırada yer almaktadır. Parmex çeşidi en geniş çapa, Ereğli Siyahı en dar çapa ve en uzun boya sahiptir.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been large increase in production and consumption of color vegetables due to their high phenolic and anthocyanin content. Recent studies shown that phenolic compounds and anthocyanins are being associated with human health attributes mainly because of their strong antioxidant capacity.The aim of this study is to determine antioxidant capacity, some of the pomological and phytochemical characteristics of diffrent color seven carrot (Daucus carota L.) cultivars grown in Tokat. Carrots were sampled from each cultivar and each replication for pomological analaysis such as weight, height, PH, TSS and minolta color before stored in the -20ºC. Within two weeks carrot samples were homoginized with a standard food blender for total phenolic, TEAC, FRAP and specific sugar (glucose, fructose, sucrose) analysis.Black and purple colored carrot cultivars were displayed higher total phenolic and antioxidant capacity than white and orange light colored carrot cultivars. The highest antioxidant capacity was determined in ?Ereğli Siyahı? cultivar. Total phenolic content of carrot cultivars was ranged between 748,42-5588,14 ?g GAE / g fresh weight. Sucrose was found to be the main specific sugar in all carrot cultivars tested.