Zeytinyağı atıksularının Fenton prosesi ile arıtılması
Treatment of olive oil wastewater using Fenton process
  1. Tez No: 266331
  2. Yazar: HAYRÜNNİSA TEZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytinyağı Endüstrisi, Karasu, KOİ, Fenol, Fenton, Oksidasyon
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma kapsamında, zeytinyağı endüstrisine ait atıksudaki KOİ ve Fenol parametrelerinin fenton oksidasyonu ile arıtılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan atıksu Kilis ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren ve zeytinyağı üretimi yapan bir işletmeden temin edilmiştir. Ham atıksuya uygulanan fenton oksidasyonu işlemi sonucunda istenen KOİ ve Fenol gideriminin elde edilmesi için optimum pH, H2O2, FeSO4 (Modifiye fenton için demir tozu) miktarları belirlenmiş ve KOİ ile Fenol giderimi araştırılmıştır. Optimizasyon çalışmaları sonucunda zeytinyağı tesisi atıksuyunda optimum pH 4.5, 1500 mg/l FeSO4, 1750 mg/L H2O2 dozlarında KOİ giderim verimi % 82,3 ve Fenol Giderim verimi % 62 olarak bulunmuştur. Modifiye fenton prosesinde ise optimum pH 3, 2000 mg/l Demir Tozu, 2000 mg/L H2O2 dozlarında KOİ giderim verimi % 80,5 ve Fenol Giderim verimi % 62,2 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, with fenton oxidation process, the treatment of parameter of KOI and phenole in wastewater relating to olive oil industries is investigated. The wastewater used in this study is provided from a workshop producing olive oil in Kilis. In order to attain KOI and phenole removal wanted at the end of the fenton process that is applied to raw wastewater, optimum quantity of pH, H2O2, FeSO4 (iron powder for modified fenton) is determined and KOI and phenole removal is searched. At the end of the study of optimization, in the wastewater of olive oil mill, optimum pH 4.5 is in the dosage of 1750 mg/L H2O2, for removal of KOI and phenole; optimum dosage of FeSO4 is 1500 mg/ L and , and under these conditions, for KOI parameter removal efficiency is oftained as 82,3% and phenole parameter removal efficiency is oftained as 62% . The modified fenton process, optimum pH 3 is in the dosage of 2000 mg/L H2O2, for removal of KOI and phenole; optimum dosage of FeSO4 is 2000 mg/ L and , and under these conditions, for KOI parameter removal efficiency is oftained as 80,5% and phenole parameter removal efficiency is oftained as 62,2% .The keywords: Industry of olive oil, glaucoma,COD, Phenole, fenton, oxidation,