Delice nehri (Kızılırmak) ve kolları zoobentik potamofaunasının (Oligochaeta, Chironomidae ve Trichoptera) belirlenmesi ve dağılışları
Determination and distribution of zoobenthic potamofauna (Oligochaeta, Chironomidae and Trichoptera) of Delice river (Kizilirmak) and tributaries
  1. Tez No: 266381
  2. Yazar: MELİH RÜZGAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİME ARSLAN, PROF. DR. NURAY EMİR AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Delice Nehri, Oligochaeta, Chironomidae, Trichoptera, Su Kalitesi, Delice River, Oligochaeta, Chironomidae, Trichoptera, Water Quality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmada Delice Nehri'nin (Kızılırmak) makroomurgasız potamofaunasının belirlenmesi amacıyla, Agustos 2007-Temmuz 2008 tarihleri arasında 10 istasyondan aylık olarak örnekler toplanmıs ve incelenmistir. Öncelikle tüm benthoz mümkün olan seviyeye (ordo, familya, tribe) kadar ayrılmış, Oligochaeta, Chironomidae ve Trichoptera örneklerinin teşhisleri ise tür düzeyine kadar yapılmıştır. Delice Nehrinden çalışma boyunca 38277 birey toplanmış, bunlardan Oligochaeta altsınıfına ait 6002 birey, Chironomidae familyasına ait 3469 birey ve Trichoptera takımına ait 2060 birey olmak üzere toplamda 11531 birey incelenerek tür düzeyinde teşhisleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda Delice nehrinden toplam 151 takson belirlenmiştir. Tespit edilen 151 taksonun tamamı çalışma alanı için yeni kayıttır. . Chironomidae familyasından Symbiocladius cinsi ve Orthocladius (Orthocladius) nigritus Türkiye potamofaunası için yeni kayıt niteliği taşımaktadır.Çalışma alanında en yüksek çeşitlilik gösteren istasyonlar sırayla 5. istasyon (74 takson) > istasyon 4 (63 takson) > istasyon 10 (55 takson) > istasyon 9 (54 takson) > istasyon 6 (49 takson) > istasyon 7 (46 takson) > istasyon 8 (45 takson) > istasyon 3 (37 takson) > istasyon 2 = istasyon 1 (36 takson) şeklindedir. Tespit edilen zoobentik komunite yapısına göre ise; Gastropoda %54.006 ile en baskın çıkan takson olmuştur. bunu %13,125 ile Oligochaeta, %11.205 ile Ephemeroptera, %8,815 ile Chiromomidae, %5,082 ile Trichoptera ve %7,766 ile diğer gruplar takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study determination and distribution of macroinvertebrata potamofauna of Delice River was investigated between August 2007 and July 2008. During the study benthos samples were collected monthly from determined 10 stations. Firstly all benthos was identified to possible taxonomic level after that Oligochaeta, Chironomidae and Trichoptera samples were diagnosed to species level. During this study 38277 individuals were collected and belonging to Oligochaeta 6002 individuals, belonging to Chironomidae 3469 individuals and belonging to Trichoptera 2060 individuals, totally 11531 individuals were diagnosed to species level. As a result of this study 151 taxa were identified and all taxa are new record for study area. Symbiocladius and Orthocladius (Orthocladius) nigritus are new record for Potamofauna of Turkey.In study area, the highest diversity was reported at station 5 (74 taxa) followed by station 4 (63 taxa), station 10 (55 taxa), station 9 (54 taxa), station 6 (49 taxa), station 7 (46 taxa), station 8 (45 taxa), station 3 (37 taxa), station 2, istasyon 1 (36 taxa)According to zoobenthic communite, Gastropoda (%54.006) is dominant taxa followed by Oligochaeta (%13,125), Ephemeroptera (%11.205), Chiromomidae (%8,815), ile Trichoptera (%5,082) and other ( %7,766).