Çok katlı betonarme yapılarda kullanılan kalıp sistemleri
Formwork systems used in multi-storey reinforced concrete buildings
- Tez No: 266414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT KIRAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: yüksek yapı, taşıyıcı, kalıp sistem, high building, structural, formwork system
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez kapsamında öncelikle, genel bir giriş yapılarak konu tanıtılmıştır. Ardından kentlerde artan nüfus, azalan arsalar ve şirketlerin prestij göstergesi sebebiyle yüksek yapıların gelişimi anlatılmıştır. Yüksek yapıların gelişimine paralel olarak beton teknolojisinin gelişimi ile ortaya çıkan yeni taşıyıcı sistemlerin tanımı yapılmış ve sınıflandırılmıştır. Çok katlı betonarme yapılarda kullanılan taşıyıcı sistemler; çerçeve, perde, perde-çerçeve, çekirdek, tüp ve iç içe tüp sistemler olarak tespit edilmiştir.Modern kalıp sistemleri sınıflandırılıp incelenmiştir. Modern kalıp sistemleri dört başlıkta incelenmiştir. Takılır-sökülür kalıplar, tırmanır kalıplar, kayar kalıplar ve tünel kalıplar olmak üzere. Ardından kalıplara etkiyen yükler sınıflandırılmıştır. Yükler arasında bulunan beton basıncının hesaplanmasında ülkelerin farklı yöntemleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır.Bir proje üzerinde Doka kalıp firmasının Tipos adlı paket programı kullanılarak kolon, perde ve döşeme kalıplarının statik hesapları yapılmıştır.Türkiye'de ve Dünya'da yapılmış çok katlı binalara örnek verilerek, taşıyıcı sistemleri ve kullanılan kalıp sistemleri bakımından incelenmiştir. Son olarak, tez çalışması için elde edilen veriler değerlendirilmiş ve öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the extent of this thesis, the topic is introduced with a general introduction by giving the matter a preferential consideration. Subsequently, the development of high buildings as a result of increasing population in cities, declining building plot amounts, and of being an indicator of prestige for corporations, is depicted. In parallel with the development of high buildings, the new structural systems that came up with the development of concrete technology are defined and classified. The structural systems that are used in multi-storey concrete buildings are ascertained as frame, shear wall, shear wall-frame, core, tube, and telescopic tube systems.Modern formwork systems are studied by classifying. Modern formwork systems are studied under four main headings, which are conventional formworks, climbing formworks, sliding formworks, and tunnel formworks. After that, the forces that act on forms were classified. The different methods of various countries for calculating the concrete pressure between these forces are examined and compared.On a project, the statics calculation of column, shear wall and floor formwork has been carried out by using a software program called Tipos of Doka formwork company. By giving examples of multi-storey buildings built in Turkey and all around the world, the structures are examined on account of the structural systems and the formwork systems used.Finally, the data obtained for this thesis study is evaluated, and a proposal is made.