Biyokütleden elde edilen aktif karbonlar ile sulu çözeltiden ağır metal ve boyarmadde giderimi
Removal of heavy metal and dye from aqueous solution using activated carbons obtained from biomass
- Tez No: 266535
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜL GERÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Aktif karbon, Adsorpsiyon, Ağır metal, Boyarmadde, Biomass, Activated carbon, Adsorption, Heavy metal, Dye
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada sulu çözeltiden ağır metal ve boyarmaddenin aktif karbonlar kullanılarak adsorpsiyon yöntemi ile giderimi incelenmiştir. Aktif karbonların hazırlanmasında Euphorbia rigida'nın çinko klorür (ZnCl2) ile kimyasal aktivasyonu ve zeytin çekirdeğinin potasyum karbonat (K2CO3) ile kimyasal aktivasyonu kullanılmıştır. Ağır metal olarak Pb+2 iyonu seçilmiş, boyarmadde olarak ise Burasit Turuncu II kullanılmıştır. Başlangıç derişiminin, adsorpsiyon süresinin ve sıcaklığın giderim üzerindeki etkisinin incelendiği çalışmalarda Pb+2 iyonu gideriminde % 98, Burasit Turuncu II gideriminde ise %94 oranlarına ulaşılmıştır. Kurşun iyonu ve boyarmaddenin aktif karbon üzerine adsorpsiyonu sistemi için, izoterm araştırması yapılmış ve elde edilen adsorpsiyon sabitleri yardımıyla sistem termodinamiği incelenmiştir. Ayrıca dört farklı sıcaklıkta, farklı başlangıç derişimleri ile deneysel çalışmalar yapılarak, kinetik hız ifadeleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, removal of heavy metal and dye from aqueous solution by adsorption with activated carbons were investigated. Euphorbia rigida was used to prepare activated carbon by chemical activation with zinc chloride (ZnCl2) for heavy metal removal and olive seeds were used to prepare activated carbon by chemical activation with potassium carbonate (K2CO3) for dye removal. Pb+2 ion was chosen as heavy metal and Buracid Orange II was used as dyestuff. In the studies in which the effect of initial concentration, adsorption time and temperature on removal were investigated, the percent removal was found up to % 98 for Pb+2 ions and %94 for Buracid Orange II. The isotherm studies were conducted for the adsorption system of lead (II) ions and dyestuff on the activated carbon, and the system thermodynamics were investigated by means of the coefficients obtained. Besides, the system kinetics are investigated by doing experimental studies at different initial concentrations in four different temperature conditions.