Bilişim teknolojileri öğretmenlerinin okullarındaki rolleri, beklentiler ve karşılaşılan problemler: Erzurum ili örneği
The roles, expectations and barriers of it teachers in their schools: A case study of Erzurum
- Tez No: 266561
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: BT öğretmeni, bilgisayar öğretmeni, formatör öğretmen, ilköğretim, BT dersi, BÖTE, IT Teachers, computer teacher, formator teacher, primary school, IT lesson, CEIT
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu araştırmayla, Erzurum ilinde ilköğretim okullarında görev yapan BT öğretmenlerinin; görev alanlarının gerek yöneticiler gerekse diğer branş öğretmenleri tarafından nasıl algılandıklarının, lisans döneminde aldıkları eğitimle onlara yüklenen görev ve sorumluluklar arasındaki benzerlik ve farklılıkların neler olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bir durum çalışmasıdır. Araştırma verileri iki aşamada toplanmıştır. İlkinde, araştırmanın ön çalışması olarak odak grup görüşmesi yapılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında, derinlemesine bilgi edinebilmek için araştırmacı tarafından 10 okul yöneticisi, 11 BT öğretmeni ve 12 diğer branş öğretmeni olmak üzere toplam 33 kişiyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda; gerek BT öğretmenlerinin gerek yöneticilerin gerekse diğer branş öğretmenlerinin, BT öğretmenlerinin görev alanlarıyla ilgili fikir ayrılıklarına düştüğü saptanmıştır. BT öğretmenlerine göre, ders dışında yöneticilerin ve diğer branş öğretmenlerinin kendilerinden BT ile ilgili bir çok beklenti ve isteklerinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca BÖTE öğretim programı ile ilköğretim programı arasında sınırlı düzeyde paralellik olduğu da ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate how school administrators and teachers in primary schools perceive the profession of IT teachers in Erzurum and what is the similarities and differences between the their undergraduate education and their roles and responsibilities in their schools.This is a case study which used qualitative research approaches. The data were collected in two phases. Firstly, as a preliminary study, a focus group interview was conducted. In the second phase, the data were collected via face to face interviews with the 33 participants -10 of them school administrators, 11 of them IT teachers and 12 of them from all subject matters- to get in-depth data. The data were analyzed by means of content analysis.The findings indicated that, there were disagreements about the roles and profession of IT teachers between the IT teachers, school administrator and other teachers. According to IT teachers, except their courses, school administrators and other teachers have a lot of expectations and demands from them. Besides, it is revealed that present elementary school curriculum and the CEIT curriculum do not overlap.