Arı poleni ve propolisinin metastatik insan prostat kanseri hücre serilerinde voltaj kapılı sodyum kanalları ekspresyonu üzerine etkisi
Effects of bee pollen and propolis extracts on expression of voltage gated sodium channels in metastatic human prostate cancer cell lines
  1. Tez No: 266646
  2. Yazar: MELTEM ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DEĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polen, Propolis, Voltaj KapılıSodyum Kanal Proteini, PC-3 ProstatKanser Hücre Serisi, Pollen, Propolis, Voltage-Gated Sodium Channel Protein, PC-3 ProstateCancer Cell Lines
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Polen ve propolis anti-inflamatuar, antioksidan, antitümöral gibi özelliklere sahipolan, toplandığıbölgenin coğrafyasına ve iklimine bağlıolarak kompozisyonu değişen,flavonoidler ve polifenolik bileşiklerce zengin arıürünleridir. Voltaj kapılısodyum kanalproteini(VGSC) hücrelere Na+ akışını sağlayan, metastatik kanser hücrelerindeekspresyonu ve aktivitesi oldukça artan, ?ve ß izoformlarından oluşan bir membranproteinidir. Bu çalışmada, canlılık testi sonucu belirlenen Türkiye poleni ve Trabzonpropolisinin DMSO ve sulu ekstraktlarının sırasıyla 150?g/ml'lik ve 20?g/ml'likkonsantrasyonlarının metastatik PC-3 prostat kanser hücrelerinde VGSC'nin Nav 1.5 veNav 1.7 ?izoformlarıekspresyonu üzerine etkisi RTPCR(Real Time PCR) çalışmalarıylaincelendi. PC-3 kanser hücreleriyle polen ve propolis ekstraktları24 saat inkübe edildi.0mg/ml ekstraktlıPC-3 hücrelerinde VGSC ekspresyonu %100 kabul edildi. RTPCRçalışmalarısonucunda kontrol hücrelerine göre Nav 1.5 ve Nav 1.7 izoformlarının genekspresyonundaki en yüksek baskılanma 150?g/ml'lik polen DMSO ektraktlarıncasırasıyla %55.98 ve %53.31 oranında, en düşük baskılanma ise 20?g/ml'lik propolisin suluekstraktlarınca sırasıyla %18.01 ve %22.58 oranında olduğu saptandı. Sonuç olarak polenve propolisin DMSO ve sulu ektraklarının PC-3 prostat kanseri hücre serilerinde VGSCNav 1.5 ve Nav 1.7 ?izoformlarının mRNA ekspresyonlarınıdeğişik oranlarda baskıladığıve anti-metastatik aktiviteye sahip olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Pollen and propolis are bee products, rich in flavonoids and phenolic compounds,which have anti-inflammatory, antioxidant, antitumoral properties. Their compositionsvary with geographical area and climate where they are collected. Voltage-Gated SodiumChannel Protein(VGSC) is a membrane protein which composed of ?and ßisoforms andallows influx of Na+ through the cell and its expression and activity are increased inmetastatic cancer cells. In this study, DMSO and water extracts of Turkey pollen andTrabzon propolis respectively of 150?g/ml and 20?g/ml concentrations which were chosenaccording to the viablity experiments were usud to determinate their effects on expressionof VGSC Nav 1.5 and Nav 1.7 ?isoforms in PC-3 prostate cancer cell lines. PC-3 cancercells were incubated with extracts of pollen and propolis for 24 hours. Expressions ofVGSC were suggested to be 100 % in PC-3 cells incubated with 0 mg/ml extracts. At theend of the RTPCR studies, the highest inhibitions of Nav 1.5 and Nav 1.7 ?izoforms wereobserved as respectively 55.98 % and 55.31 % in PC-3 cells incubated with 150?g/mlDMSO extracts of pollen. In conclusion, mRNA expressions of VGSC Nav 1.5 and Nav 1.7?izoforms are inhibeted by DMSO and water extracts of pollen and propolis in differentratios. It was concluded that DMSO and water extracts of pollen and propolis may haveanti-metastatic activity in PC-3 prostate cancer cell lines.