Akut pulmoner embolide ProBNP ve Apelin'in klinik önemi
Clinical importance of NT-proBNP and Apelin in acute pulmonary embolism
- Tez No: 266659
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER YARDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Apelin, NT-proBNP, Akut Pulmoner Emboli, Apelin, NT-proBNP, Acute Pulmonary Embolism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Sağ ventrikül disfonksiyonu (SVD) akut pulmoner embolide (PE) önemli bir prognostik göstergedir. N-terminal pro-beyin natriüretik peptid (NT-proBNP) kardiyovasküler hastalıklarda belirteç olarak kullanılmaktadır. Apelin yeni tanımlanan bir peptid olup inotropik ve vazodilatör etkilere sahiptir. Dolaşımdaki Apelinin en önemli kaynağının pulmoner sistem olabileceği düşünülmektedir. Biz bu nedenle akut PE'li hastalarda plazma apelin düzeylerinin etkilenebileceği düşündük. Bu çalışmanın amacı akut PE'nin klinik şiddetinin değerlendirilmesinde Apelin ve NT-proBNP'nin olası rolünü incelemektir.Materyal ve Metod: Acil serviste akut PE tanısı alan 56 hasta çalışmaya alındı. Ayrıca kontrol grubunu oluşturmak üzere 20 sağlıklı erişkin çalışmaya dâhil edildi. Tüm hastalara akut PE tanısı konduktan sonra ekokardiyografi yapıldı. Sol ventrikül fonksiyonları normal olan hastalarda kan Apelin-36 ve NT-proBNP düzeyleri ölçüldü. Hastalar SVD varlığına göre SVD (+) ve SVD (-) olarak iki gruba ayrıldı. Ayrıca hastalar akut PE'nin klinik şiddetine göre masif PE, submasif PE ve düşük risk PE olmak üzere 3 gruba ayrıldı.Bulgular: Hastaların NT-proBNP düzeyleri kontrol grubundan daha yüksek idi (P0.05). NT-proBNP düzeyleri SVD (+) olan hastalarda, SVD (-) olan hastalardan daha yüksek idi (p0.05). Hastalarda SVD'nin tanısı için NT-proBNP nin cut-off değeri ? 1000 pg/ml idi ve bu değerin duyarlılığı %92.1, özgüllüğü %77.8, pozitif prediktif değeri %89.7, ve negatif prediktif değeri %82.4 olarak tespit edildi. Masif PE grubunun NT-proBNP düzeyleri düşük risk PE grubundan daha yüksek idi (p0.05).Sonuç: Bu çalışma akut PE'de Apelin düzeylerinde anlamlı bir değişiklik olmadığını göstermiştir. Akut PE'de, klinik şiddetin değerlendirilmesinde NT-proBNP yararlı bir parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Right ventricular dysfunction (RVD) is an important prognostic parameter in acute pulmonary embolism (PE). N-terminal pro-brain natriuretic peptide (NT-proBNP) has been used as markers of cardiovascular diseases. Apelin is a novel identified peptide which has inotropic and vasodilator effects. It is suggested that the pulmonary system may be a major source of circulating Apelin. We therefore hypothesized that Apelin concentrations in plasma may be affected in patients with acute PE. The aim of this study was to investigate the possible role of Apelin and NT-proBNP in the evaluation of clinical severity in acute PE.Material and Methods: Fifty six patients diagnosed as acute PE in the Emergency Department were included in the study. Twenty healthy adults were included in the study to serve as controls. Echocardiography was performed in all patients after the diagnosis of acute PE. The blood Apelin-36 and NT-proBNP levels were measured in patients with normal left ventricle functions. Patients were divided in to two groups according to presence of RVD as RVD (+) and RVD (-). In addition, patients were divided in to three groups according to clinical severity of acute PE as massive PE, submassive PE and low risk PE.Results: NT-proBNP concentrations were higher in patients than in control group (p0.05). NT-proBNP levels were higher in RVD (+) patients than in RVD (-) patients (p0.05). The cut-off value of NT-proBNP for the prediction of RVD was defined as ? 1000 pg/ml with a sensitivity 92.1%, specificity %77.8, positive predictive value 89.7%, and negative predictive value %82.4. NT-ProBNP levels were higher in massive PE group than in low risk PE group (p0.05).Conclusion: This study suggests that there is no significant change in Apelin levels in the acute PE. NT-proBNP could be a useful parameter in the assessment of clinical severity in acute PE.