Sağlıklı çocuk ve adölesanlarda kardiyak manyetik rezonans görüntüleme ile sağ ve sol ventrikül fonksiyonel referans parametrelerinin araştırılması
The investigation of right and left ventricular functional reference parameters with cardiac MRI on healthy children and adolescents
- Tez No: 266675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER ELMALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kardiyak MRG, EKO, kardiyak fonksiyonel parametreler, BSA, miyokard kütle, SSFP
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
MRG'de ki teknolojik gelişmeler, yazılım programları ve yeni sekans seçenekleri MRG'nin kullanım alanını genişletmiş ve kalp gibi hareketli organların değerlendirilmesini sağlamıştır.Ventriküler sistolik ve diyastolik fonksiyonların ölçümünde yetişkinler üzerinde yapılan çalışmaların sonuçları kardiyak fonksiyonel değerlendirmenin altın standart kabul edilmesini sağlamıştır. Bununla birlikte, küçük çalışma popülasyonları hariç kardiyak ventriküler fonksiyonlar için normal referans değerleri üzerine çok az veri mevcut olup pediatrik popülasyon için ise oldukça sınırlı sayıda bilgi vardır.Bu nedenle bu çalışmada; kardiyak MRG ile sağlıklı 8-18 yaş grubunda sağ ve sol ventrikül için ayrı ayrı diyastol sonu çap (EDD), sistol sonu çap (ESD), diyastol sonu volum (EDV), sistol sonu volüm (ESV), kardiyak output (CO), ejeksiyon fraksiyonu (EF) , myokardiyal kitle, septum kalınlığı, aort ve pulmoner arter çaplarının normal değerlerini inceledik.Bu araştırmada 25.01.2009 ve 18.06.2010 tarihleri arasında kalp fonksiyonlarının normal olduğu fizik muayene ve ekokardiyografi ile teyit edilmiş 8-18 yaş (grup A: 8-12 yaş, Grup B: 13-18 yaş) arasındaki 30 erkek 30 kız, toplam 60 gönüllü çocuğa radyoloji anabilim dalında kardiyak MRG yapıldı.Kardiyak MRG tetkikleri radyoloji bölümümüzde bulunan 1,5 Tesla Siemens marka cihaz ile 12 kanallı vücut sarmalı kullanılarak EKG tetiklemeli olarak yapıldı. Öncelikle morfolojiye yönelik trueFİSP axial ve HASTE sekansları uygulandı. Daha sonra ventrikül fonksiyonlarını değerlendirmek için gerçek kısa aks sine görüntüler elde edildi. Gerçek kısa aks sine görüntüler için segmented k-space sine steady-state free precession (SSFP, Siemens'de True FISP) sekansı kullanıldı. Görüntüler Leonardo İş İstasyonu'nda ventiküler fonksiyonel analiz programına (ARGUS) yüklendi.Her olgu için vücut yüzey alanı esas alınarak (Body Surface Area, BSA) (Mosteller formülüne göre) cinsiyetler ve gruplar arasında kardiyak fonksiyon parametreleri ?bağımsız grupların t- testi'' kullanılarak karşılaştırıldı. Yaş, ağırlık ve boy ile kardiyak fonksiyonel parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi özellikle çocuklarda tek başına yeterli olmadığı için BSA bağımsız değişken kabul edilerek BSA ile kardiyak fonksiyon parametreleri arasındaki ilişki regresyon analizi ile incelendi.Tüm olguların yaş ortalaması 11,7, ağırlık ortalaması 38,0, BSA ortalaması 1,2, kalp hızı ortalaması 86,7'dir. Sol V.EDD 40,3 mm, Sol V. ESD 26 mm, Sol V. EDV 77,7 ml, Sol V. ESV 26,3 ml, Sol V.SV 51,4 ml, Sol V. EF %66,4, Sol V. CO 4,3 l/dk, SOL V.MK 75,6 gr, MASK 6,8 mm, PAD 18,6 mm, AOD 19,4 mm, SAĞV. EDD 24,2 mm, SAĞV. ESD 17,2 mm, SAĞ V.EDV 84,9ml, SAĞ V.ESV 33,7 ml, SAĞV. SV 51,1 ml, SAĞV. EF %60,4, SAĞ V.CO 4,3 l/dk bulunmuştur.Tüm parametreler içerisinde Sol ESD, cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gösterirken veriler BSA'ya göre normalize edildiğinde Sağ Stroke Volum (SV) parametre değerinde istatistiksek olarak anlamlı fark bulundu.Benzer olarak yaş grupları arasında Sol EDD, Sol ESD, Sol EDV, Sol ESV, Sol SV, Sol EF, Sol MK, MASK, PAD, AOD, Sağ EDV, Sağ ESV, sağ SV parametre değerleri istatistiksel olarak anlamlı fark gösterirken veriler BSA'ya göre normalize edildiğinde yaş grupları arasında Sol ESV, Sol EF, Sol CO, sağ EF, Sağ CO parametre değerlerinde istatistiksek olarak anlamlı fark bulundu.BSA ve kardiyak fonksiyonel volumetrik parametreler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için yapılan linear regresyon analiz sonuçlarına göre, tüm olgular ve grup A'da anlamlı ve doğrusal ilişki gözlemlenirken grup B'de Sol ESV hariç tüm parametrelerde anlamlı ve doğrusal ilişki bulunmuştur.Sonuç olarak, çocuklarda kardiyak fonksiyonel parametrelerin normal değerleri ile ilgili MR verisinin sınırlı sayıda olması nedeniyle bizim yaptığımız bu çalışma bu alandaki eksikliğin giderilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Technological developments, new software programs and new sequences options have expanded the field of MR applications, and allowed to be evaluated the organs like the moving heart.The outcomes of the studies held on adults in the measurement of ventricular systolic and diastolic function allows cardiac functional evaluation to be the golden standart. With this in mind, except the small study populations, for cardiac ventricular function on normal reference values very little data is available and for the pediatric population there is very limited information too.Therefore, in this study, we examined with cardiac MRI on healthy 8-18 age group, right and left ventricle separately ,end-diastolic diameter (EDD), end systolic diameter (ESD), end diastolic volume (EDV), end systolic volume (ESV), cardiac output (CO) and ejection fraction (EF), myocardial mass, septal thickness, the normal values of diameter aorta and pulmonary arteries.İn this study it has been confirmed with physical examination and echocardiography that heart functions are normal between the years 25/01/2009 and 18/06/2010. 30 male 30 female, totally 60 volunteers children were done cardiac MRI in the department of radiology between the ages 8?18 years (group A: 8?12 years, Group B: 13?18 years)Cardiac MR examinations were done ECG-triggered with a 1.5 Tesla Siemens devices using 12-channel body coil. Primarily axial morphology and HASTE sequences were performed for the trueFİSP. Later on to assess ventricular function, the real short-axis cine images were obtained. For real short-axis cine images segmented k-space cine steady-state free precession (SSFP, Siemens'de True FISP) sequence was used. İmages obtained at Leonardo Workstation ventiküler functional analysis program (ARGUS) loaded.For each patient based on body surface area (Body surface area, BSA) (according to the formula Mostel), cardiac function parameters among the groups and genders were compared by using t-test of "independent''groups. As it is not only enough to evaluate the relationship between cardiac functional parameters and age, weight and height especially among children. The relationship between cardiac function parameters and BSA were examined by regression analysis and accepting the BSA as an independent variable.The age average of all patients are11,7, the mean weight of 38,0, the mean BSA 1,2, average heart rate is 86,7. 40,3 mm left EDD V., Left V. ESD 26 mm, the left V. 77,7 ml EDV, Left V. ESV 26,3 ml, 51.4 ml of SV V. Left, Left V. EF 66.4%, Left V. CO 4,3 l / min, 75,6 g LEFT Mk V, MASK 6,8 mm, PAD 18,6 mm, 19,4 mm AOD, SAĞV. EDD 24,2 mm, RightV. ESD 17,2 mm, 84,9 ml EDV V. RIGHT, RIGHT V. ESV 33,7 mL, SAĞV. SV 51,1 mL, SAĞV. EF 60,4%, RIGHT CO. V. 4,3 l / were found.Left ESD in all parameters, showed statistically significant differences between the sexes. When the datas were normalized according to the BSA, it was found statistically significant differences on Right Stroke Volum (SV) parameters values.Similarly, among the age groups the left EDD, Left ESD, left EDV, left ESV, left ventricular, left EF, Left MK, MASK, PAD, AOD, right-EDV, right ESV, right ventricular parameters were showed statistically significant differences however when the datas were normalized according to the BSA we found significant differences in the statistical parameter values between age groups left ESV, EF Left, Left, CO, EF right, right of CO.According to the linear regression analysis results assessing BSA and cardiac functional volumetric parameters relationship, all parameters in group A are meaningful and in group B also the same in all parameters except left ESV.As a consequence, because of the fact that MR datas and the normal values of cardiac functional parameters in children with in limited number , these studies we have done in this area is important for elimination of deficiencies.Key Word: Cardiac MRI, EKO, cardiac function parameters, BSA, myocardial mass, SSFP