Kadınlarda cinsel işlev bozuklukları yaygınlığı ve olası risk faktörleri
The prevalance of female sexual dysfunction and potential risk factors
- Tez No: 266708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ YAŞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kadın, cinsel fonksiyon bozukluğu, yaygınlık, GRCDÖ, Female, sexual dysfunction, prevalance, GRISS
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kadınlarda cinsel işlev bozuklukları yaygınlığını ve bu durumu etkileyen olası risk faktörlerini belirlemektir.Materyal ve Metod: Çalışma, birinci basamak sağlık hizmeti veren bir sağlık ocağına aile planlaması için başvurmuş olan 18-43 yaş aralığında 150 kadınla yapılmıştır. Sözlü olarak aydınlatılmış onam alınan katılımcılara, sosyodemografik veri formu, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş cinsel geçmiş formu, cinsel şiddet ölçeği ve Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) uygulanmıştır.Bulgular: Golombok Rust cinsel doyum ölçeğinden elde edilen toplam puanlara göre olguların %57'sinde cinsel işlev bozukluğu saptandı.Sonuç:Genel sağlığın bir parçası olarak kabul edilen ve oldukça sınırlı sayıda çalışmanın yapıldığı cinsel sağlık sorunlarının olgularımızda yüksek oranda olduğunun saptanmasının, bu alanda daha geniş ve farklı popülasyon çalışmalarının yapılması gerekliliği ve çözümü yönünde genel politikaların oluşturulmasına ait ihtiyacı göstermesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the prevalence of sexual function disorders in women and the possible risk factors that affect the condition.Material and Method: The study was carried out 150 women of 18-43 years old who applied to health centres for family planning. The participants were first verbally enlightened about the issue and consented, and were requested to fill in a socio-demographic data form, a sexual background form prepared by the surveyors. Also, the sexual violence scale and the Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction were applied.Findings: According to the total scores obtained from the Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction, 57% of the cases were determined as having sexual function disorder.Conclusion:We believe that our study is important in that it reveals the high rate of sexual health problems, which is a part of the overall health, that there is a need for broader studies in various populations, and that it shows the need for a general policy in order to resolve the problem.