Epileptik hastalarda epileptik nöbet sonrası postiktal ve interiktal dönemdeki serum nöron spesifik enolaz ve s100b protein düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessments of serum neuron specific enolase and s100b protein levels at postictal and interictal period after epileptic seizure in epileptic patients
  1. Tez No: 266760
  2. Yazar: EMRAH ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT MÜNGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, NSE, S100B, Epilepsy, NSE, S100B
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Epileptik hastalarda epileptik nöbetlerin nöronal hasara yol açıp açmadığı tartışmalıdır. Bizim çalışmamızın amacı; 30 epilepsi hastasının epileptik nöbetlerine bağlı olarak nöronal hasar gelişip gelişmediğini, gelişiyorsa hangi tip nöbetlere bağlı olarak geliştiğini, nöronal hasarın markırları olan Nöron Spesifik Enolaz (NSE) ve S100B düzeylerinin postiktal ve interiktal dönemlerde serumda ölçümlerini yaparak 30 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubuyla karşılaştırmaktır.Hastaların; 20'sinde jeneralize tonik klonik nöbet (JTKN), yedisinde kompleks parsiyel nöbet (KPN), ikisinde basit parsiyel nöbet (BPN) ve birinde myoklonik nöbet (MN) mevcuttu.Tüm hastaların postiktal ve interiktal dönemdeki serum NSE düzeyi ölçümleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0.05). Tüm hastaların postiktal dönem serum S100B değerleri, kontrol grubu ve interiktal dönem değerlerinden anlamlı derecede yüksekti (p0.05). Bu bulgular JTKN'lerin diğer nöbetlere kıyasla en fazla nöronal hasara yol açtığını gösterdi.Sonuç olarak epileptik ve özellikle JTKN'lere bağlı nöronal hasar gelişmekte olup postiktal dönemdeki S100B düzeyleri tayini nöronal hasarın belirlenmesinde yardımcı bir markır olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
There is a controversy about whether epileptic seizures lead to neuronal damage in patients with epileptic disorder or not. The aim of the present study is to determine if epileptic seizures cause neuronal damage in 30 patients with epileptic disorders; if yes, which kind of seizures cause such damage and to compare these patients among 30 healthy volunteers by measuring serum levels of NSE and SB100B, neuronal damage markers, at postictal and interictal period.There was generalized tonic clonic seizure (GTCS) in 20 of the patients, whereas there was complex partial seizure (CPS) in seven, simple partial seizure (SPS) in two and myoclonic seizure (MS) in one patients.No significant difference was found in NSE measurements at postictal and interictal period among all the patients when it was compared with the control group (p>0.05). Postictal serum S100B levels of all patients were significantly higher than those in control group and interictal levels (P0.05). This finding showed that GTCS cause the most neuronal damage when compared with other seizure types.In conclusion, epileptic seizures, particularly GTCS, lead to neuronal damage and postictal S100B measurements can help to determine of neuronal damage as an adjunct marker.