Glukozamin-sülfatın ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası diz ağrısı ve fonksiyonu üzerine etkisi
The effect of glucosamine-sulfate on knee pain and function after anterior cruciate ligament reconstruction
- Tez No: 266813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÜLKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Glukozamin-sülfat, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, diz ağrısı, diz skorlama skalaları, izokinetik ölçüm, Glucosamine-sulfate, anterior cruciate ligament reconstruction, knee pain, knee scoring scales, isokinetic measurement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: Ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonu sonrası rehabilitasyon sürecini etkileyen birkaç faktör vardır. Ağrı ve artiküler kıkırdak hasarı fonksiyonel gelişimi olumsuz etkileyen bu faktörlerden bazılarıdır. Glukozamin deriveleri, osteoartritik değişimleri geciktirdiği veya kıkırdak dejenerasyonundan kaynaklanan ağrıyı azalttığı düşüncesiyle son yıllarda ağrılı diz rahatsızlıklarında yaygın ölçüde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, ÖÇB rekonstrüksiyonu yapılan sporcularda glukozamin desteğinin rehabilitasyon sonuçlarına etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Literatürde bu konuyla ilgili daha önceden yayınlanmış çalışma bulunmamaktadır.Materyal ve Metod: Bu randomize, kör, plasebo kontrollü klinik çalışmada 30 erkek hastanın yarısına günde 1000 mg oral glukozamin-sülfat (Gs grubu, n=15), diğer yarısına (plasebo grubu, n=15) eşit miktarda plasebo uygulanmıştır. Oral uygulamaya, tam yük verme egzersizlerinin başlandığı 6. rehabilitasyon haftasının sonundan itibaren başlanmış ve 2 ay devam edilmiştir. Her iki grup aynı ÖÇB rekonstrüksiyonu rehabilitasyon protokolüne tabi tutulmuştur. Tüm hastalar çalışmanın başında ve sonunda vizuel analog skala (VAS), Uluslarası Diz Dökümantasyon Komitesi (IKDC) formu ve Lysholm diz skoru ile değerlendirilmiştir. Ek olarak, postoperatif 4. ayda Gs grubu ve plasebo grubunun izokinetik pik tork ve ortalama güç % kayıpları karşılaştırılmıştır.Bulgular: Tedavinin sonunda her iki grubun tüm skorlarında (VAS, IKDC ve Lysholm) önemli gelişmeler olduğu görülmüş fakat Gs grubu ve plasebo grubu arasında hiçbir parametrede (skorlar ve izokinetik değerler) glukozamin lehine anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05).Sonuç: Glukozamin desteğinin rehabilitasyon sonuçlarını olumlu yönde etkileyeceği varsayımına rağmen bulgular bu varsayımı desteklememiştir. Bu nedenle, glukozamin uygulanımı ÖÇB rekonstrüksiyonu geçirmiş sporcuların rehabilitasyon sonuçlarını iyileştirmek için doğru seçenek olmayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: There are several factors influencing the rehabilitation process following anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction. Pain and articular cartilage damage are some of these factors negatively effecting the functional improvement. Glucosamine derivatives are widely used in painful knee disorders either to delay osteoarthritic changes or to reduce pain arising from cartilage degeneration. The purpose of this study was to investigate the effects of glucosamine supplementation to the rehabilitation outcomes of athletes who had undergone ACL reconstruction. There were no published studies regarding this subject in the literature previously.Methods: In this randomized blind-placebo-controlled clinical study, 1000 mgs of oral glucosamine-sulfate administered to half of the 30 male patients (Gs group, n=15), whereas other half (placebo group, n=15) ingested same amount of placebo daily. Administration of the supplements and placebo began at the end of the 6th week of rehabilitation program which was representing the beginning of the full-weight bearing exercises and continued for 2 months. Both of these groups received the same ACL reconstruction rehabilitation protocol. All of the patients were evaluated by visual analog scale (VAS), International Knee Documentation Commitee (IKDC) form, and Lysholm knee scale at the beginning and at the end of the study. Additionally, isokinetic peak torque and average power deficits values (%) were compared between the Gs and placebo groups at the postoperative 4th month.Results: All of the scores (VAS, IKDC and Lysholm) showed significant improvements at the end of the treatment in both of groups but no statistically significant differences were detected in favour of glucosamine in none of the parameters (scores and isokinetic values) between the Gs and placebo groups.Conclusion: Although it was hypothesized that glucosamine supplementation would positively affect the rehabilitation outcomes, the findings of this study did not support this hypothesis. Therefore, glucosamine administration might have not been the right choice to improve the rehabilitation outcomes of athletes who had undergone ACL reconstruction.