Behçet hastaları ve sağlıklı bireylerde üroepitel hücrelerin Streptococcus Pyogenes ve E. Coli'ye karşı bakterisidal etkisinin araştırılması
Investigation of bactericidal effects of uroepithelial cells against Streptococcus pyogenes and Eshherichia coli in Behcet's disease and healty controls
- Tez No: 266812
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN KARAARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bakterisidal etki, Epitel hücresi, Behçet hastalığı, S.pyogenes, E. coli
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Behçet hastalığı (BH) tekrarlayıcı oral aftlar, genital ülserler, deri lezyonlarıve üveyit ile birlikte vasküler, nörolojik ve gastrointestinal bulgular ilekarakterize ve sistemik inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın etyolojisibilinmemesine rağmen, immunolojik bozukluklar üzerinde durulmakta,gelişiminden genetik, çevresel, virolojik, bakteriyel ve immunolojik faktörlersorumlu tutulmaktadır.Mukozal immun sistemde epitel hücresi, özgül olmayan immun yanıttankazanılmış immun yanıta geçişte ve immun hemostazın regülasyon veyatolerans yönünde belirlenmesinde kavşak noktası oluşturmakta; antijene,antijenin yapısı, miktarı ve sunum şekline göre nasıl bir yanıt oluşturulacağınıbelirlemektedir.Çalışmamızda, Behçet hastalarında ve sağlıklı bireylerde üroepitelyalhücrelerin Streptococcus pyogenes ve Esherichia coli'ye karşı bakterisidaletkisinin olup olmadığı araştırılması amaçlanmıştır. Behçet hastalarında oralepitel hücresinin azalmış bakterisidal etkisi gösterilmiştir. Çeşitli hastagruplarında, epitel hücresinin enfeksiyona yatkınlıktaki etkisininincelenmesiyle, hastalığın patogenezine katkısının olacağını düşünmekteyiz.Efektör hücre olarak kullanılan idrar epitel hücresi (İEH) ve hedef hücreolarak kullanılan S. pyogenes ATCC 49619 ve E. coli O75 suşları 1/1 E/Horanında plaklarda karşılaştırılmıştır. 1 saatlik inkübasyonun ardından her birkuyucuk içeriği toplanmış ve S. pyogenes kanlı agara, E. coli adi agarbesiyerine ekilmiştir. 37ºC'de 1 gecelik inkübasyondan sonra plaklardameydana gelen koloni oluşturan birimler sayılmış ve bakterisidal etki yüzdesihesaplanmıştır. Çalışmaların istatistiksel değerlendirmesi t test ve Dixon testiile yapılmıştır.Çalışmalar sonucunda İEH'nin 1. saatte Behçet hastalarında S. pyogenes'ekarşı ortalama %31.6, E. coli'ye karşı %23.3, sağlıklı kontrollerde iseS.pyogenes'e karşı %46.8, E.coli'ye karşı %60 bakterisidal etki gösterdiğitesbit edilmiştir.Behçet hastaları ve sağlıklı kontroller arasında S. pyogenes'e karşıantibakteriyel etkinlik açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farksaptanmamıştır (p>0.001). Bunun yanında, Behçet hastalarında E. coli'yekarşı bakterisidal etkinin, sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede düşükolduğu saptanmıştır (p0.001).Bizim çalışmamızda, Behçet hastalarının İEH'nin E. coli'ye karşı bakterisidaletkisinin sağlıklı bireylere göre anlamlı olarak daha düşük olduğusaptanmıştır. Bu durum Behçet hastalarında, üriner sistem enfeksiyonlarınınen sık etkeni olan E. coli'ye karşı konak savunmalarında koruyucu immunmekanizmaların eksikliğinin bir sonucu olabilir.
Özet (Çeviri)
Behcet?s disease (BD) is a systemic inflamatuar disorder, characterized byrecurrent oral apthous ulcers, genital ulcers, skin lesions and uveitis with theother manifestasions, including vasculer, gastrointestinal and neurologicalinvolvement. Although ethiology of the disease is unknown, viral andbacteriologic agents, genetic, environmental and immunologic factors areresponsible for ethiology.Epithelial cells have critical role at designate immun homeostasis whether asimmun regulation or tolerance and according to antigen structure, dose andform of the presentation way response type will be a determinant in themucosal immun system.The aim of the present study is to investigate whether bactericidal effect ofthe epithelial cells against S. pyogenes and E. coli in Behcet?s disease andhealty controls. In the previous studies, bactericidal effects of vagen,intestine, oral and urogenital epithelial cells and decreased bactericidal effectof the oral epithelial cells in Behcet?s disease have been found. We suggestthat analyzing the effect of epithelial cells on susceptibility to infection inseveral disease groups; thus the contribution to pathogenesis is expected.The investigation with urinary epithelial cells has been chosen due to theabsence of the studies in this topic, and getting epithelial cells from urinesamples with non-invasive methods. If there is any significant bactericidaleffect of uroepithelial cells in between Behçet and healty conrols, findings ofthis study would probably lead further studies, which could explain thepathogenesis of Behçet?s disease.Before the experiment, urine epithelial cells (used for effector cell) and S.pyogenes ATCC 49619 and E. coli O75 (used for target cell) strains wereprepared, and the cells were stimulated with bacteria in plates with aneffector cell/target cell ratio of 1/1. At the end of 1 hour incubation, wellcontents were collected from each wells and were inaculated to blood agarfor S. pyogenes and agar plates for E. coli. Following overnight incubation at37ºC colony forming units were enumarated and bacterisidal effect werecalculated. Final data were controlled with Dixon test, and analyzed with ttest.According to the results, the bacterisidal effects against S. pyogenes and E.coli in Behcet?s disease patients are 31,6%, and 23,3%, respectively. Thesepercentages are 46.8% and 60% for healty controls.55In terms of bactericidal effect against S. pyogenes, there was no statisticallysignificant difference between Behcet?s disease patients and healty controls(p>0.001). Besides, the bactericidal effects against E. coli was significantlylower in Behcet?s disease patients than that healty controls (p0.001).In our study, the bactericidal effect of uroepithelial cell against E. coli is foundsignificantly lower in Behcet?s disease patients than healty controls. This isprobably due to the result of lack of productive immun mechanisms in hostdefence against E. coli, the most frequently agent of urinary tract infections inBehcet?s disease patients.KEY WORDS: Bactericidal effect, Epithelial cell, Behcet?s disease, S.pyogenes, E. coli