Obstrüktif uyku apne sendromu hastalarında serum adiponektin düzeylerinin ve kardiyovasküler risklerin değerlendirilmesi
Evaluation of serum adiponectin level and cardiovascular risk factors in the patients with obstructive sleep apnea
  1. Tez No: 266895
  2. Yazar: ESMA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE DURSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif uyku apne sendromu, adiponektin, kardiyovasküler risk, Obstructive sleep apnea syndrome, adiponectin, cardiovascular risk
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Obstrüktif uyku apne sendromunun (OUAS) en önemli morbidite ve mortalite nedeni kardiyovasküler olaylardır. Son yıllarda obezite, hipertansiyon ve koroner arter hastalığında serum adiponektin düzeylerinin azaldığı gösterilmiştir. Bu çalışmada, OUAS hastalarında serum adiponektin düzeylerinin ve hastalığın şiddeti (apne-hipopne indeksi: AHİ) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Polisomnografik tanılı 62 OUAS hastası (39 erkek, 23 kadın) çalışmaya alındı. Hastalar AHİ değerlerine göre hafif (AHİ:5-14.9), orta (AHİ:15-29.9) ve ağır (AHİ ?30) olarak üç gruba ayrıldı. Kontrol grubunu ise, AHİ değeri 0.05). Hasta ve kontrol grupları arasında hipertansiyonu ve diyabeti olanlar ile sigara içenlerin sayısı açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Serum TK, TG ve HDL kolesterol düzeyleri, hasta ve kontroller arasında anlamlı bir fark oluşturmazken; serum adiponektin düzeyleri, hasta grubunda (3,0±3,4 µg/dl), kontrol grubuna (5,2±5,2 µg/dl) göre anlamlı olarak daha düşüktü (p=0.01). Serum adiponektin düzeyleri, kontrol grubu ile OUAS'un her bir alt grubu arasında anlamlı bir fark oluşturdu. Serum adiponektin düzeyleri, AHİ ile anlamlı negatif bir korelasyon gösterirken (r = -0.221, p=0.03); minimum ve ortalama oksijen satürasyonları ile anlamlı olarak pozitif korelasyonlar gösterdi (r = 0.213, p=0.04 ve r = 0.205, p=0.05).Sonuç: Obstrüktif uyku apne hastalarında serum adiponektin düzeyleri anlamlı olarak azalmaktadır ve bu azalma, ağır OUAS hastalarında daha belirgindir. Serum adiponektin düzeyleri, arteriyel oksijen satürasyonları ve hastalığın şiddetini yansıtan AHİ ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cardiovascular morbidity and mortality are the most important cardiovascular complications of obstructive sleep apnea syndrome (OSAS). Recently, it was shown that plasma adiponectin level is low in obesity, hypertension and the coronary artery diseases. In this study, evaluation of the relation between serum adiponectin level and the severity of illness (apnea-hypopnea index: AHİ) in OSAS patients is aimed.Method: 62 OSAS (39 males, 23 females) patients with polisomnographic diagnosis were taken into the study. Patients were grouped in three groups as mild (AHI: 5-14.9), moderate (AHI: 15-29.9) and severe OSAS (AHI ?30) according to AHI. In case, control group was composed of 32 patients (23 males, 9 females) with AHI 0.05). It was not found any significant difference between the patients and controls in the numbers of hypertensives and diabetics and smokers. While serum TC, TG and HDL cholesterol levels were not significantly different in both groups, serum adiponectin levels in patient group (3,0±3,4 µg/dl) were significantly lower than in the control group (5,2±5,2 µg/dl) (p=0.01). Serum adiponectin levels were significantly different between all subgroups of OSAS and the control group. While serum adiponectin levels showed significant negative correlation with AHI (r = -0.221, p=0.03), it showed significant positive correlation with the minimum and mean oxygen saturations (r = 0.213, p=0.04 and r = 0.205, p=0.05).Conclusion: Serum adiponectin level was significantly low in patients with obstructive sleep apnea syndrome and this low level was more significant in the severe OSAS patients. Serum adiponecin level is related with the arterial oxygen saturations and the AHI which reflects severity of the illness.