Kangal köpeklerinde gonyometre kullanılarak ön ve arka bacak eklem açılarının belirlenmesi measurement of the angular values using goniometer in the joints of the front and rear limbs of Kangal dogs
- Tez No: 266914
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Eklem açıları, Gonyometre, Kangal köpeği, goniometer, Joint angles, Kangal dogs
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Kangal Köpeklerinde Gonyometre Kullanılarak Ön ve Arka Bacak Eklem Açılarının BelirlenmesiBu çalışmada Kangal köpeklerinin ön ve arka ekstremite eklemlerine ait açısal değerlerin gonyometre ile saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas) Kangal Köpekleri Araştırma Merkezi ve T.C Tarım Bakanlığı Sivas İli Ulaş Kangal Köpek Çiftliği ziyaret edilmiştir. Araştırma kapsamında 10u dişi 8i erkek toplam 18 Kangal köpeğin ekstremite eklemlerinin sıfır başlangıç pozisyonu ölçülmüştür. Ayrıca, 14ü dişi 14ü erkek toplam 28 köpeğin NEH açısal değerleri goniometre ile ölçülmüştür. Hem sıfır pozisyonu hemde NEH ölçüm metodu sağ taraf ekstremite üzerinde gerçekleşmiştir. Elde edilen veriler uygun istatiksel yöntemlerle karşılaştırılmıştır. Sonuçlar tablolar halinde sunulmuş ve bulgular fotoğraflarla görselleştirilmiştir.Sıfır başlangıç pozisyonunun ortalama açısal değerleri cinsiyet ayrımı gözetmeksizin sırası ile omuz, dirsek, karpal, kalça, diz ve tarsal eklemleri için ortalama değerler 53.27 ± 14.04, 32.94 ± 8.26, 18.16 ± 3.19, 66.38 ± 14.00, 41.05 ± 9.20 ve 26.38 ± 8.61olarak bulunmuştur.Dişilere ait sıfır başlangıç pozisyonu ölçümü ortalama değerleri sırasıyla omuz, dirsek, karpal, kalça, diz ve tarsal eklemler için 59.2 ± 4.16, 32 ± 2.66, 20.3 ± 1.06, 69.8 ± 5.20, 42.6 ± 2.56 ve 26.1 ± 3.05 olarak saptanmıştır. Erkeklere ait ortalama değerler ise sırasıyla omuz, dirsek, karpal, kalça, diz ve tarsal eklemler için 45.87 ± 4.22, 34.12 ± 3.28, 18 ± 0.92, 62.12 ± 3.37, 39.12 ± 3.76 ve 26.75 ± 2.74 olarak saptanmıştır Omuz eklemi hariç ön ve arka ekstremite eklemlerinin sıfır başlangıç pozisyonu açısal değerleri arasında cinsiyete bağlı istatistiksel bir fark bulunamamıştır.Fleksiyon - ekstansiyon NEH açısal değerleri tek tek ölçülmüş ve sağ taraf ön ekstremite omuz, dirsek ve karpal eklemlerin ortalama NEH değerleri dişilerde sırası ile 105.69 ± 3.83, 123.28 ± 2.63 ve 41.28 ± 3.95 iken erkeklerde ortalama 106.07 ± 4.80, 121.27 ± 2.35 ve 133 ± 3.76 derece olarak belirlenmiştir. Sağ taraf arka ekstremiteye ait kalça, diz ve tarsal eklemlerinin NEH açısal değerleri dişilerde sırası ile 103.28 ± 3.69, 118.57 ± 3.26 ve 108.21 ± 6.18 derecedir. erkeklerde ortalama 98.15 ± 2.47, 118.23 ± 3.29 ve 110.92 ± 4.77 derece olarak ölçülmüştür.Köpeklere ait ortalama NEH açısal değerleri omuz, dirsek, karpal, kalça, diz ve tarsal eklemler için sırası ile 105.88 ± 15.82, 122.28 ± 9.22, 137.57 ± 14.68, 100.81 ±11.79, 118.40 ± 11.82 ve 109.57 ± 20.33 derece bulunmuştur. Gerek ön ve gerek ise arka ekstremite fleksiyon ve ekstansiyon NEH açısal değerleri arasında cinsiyet açısından istatistiksel bir anlam bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Measurement of the Angular Values Using Goniometer in the Joints of the Front and Rear Limbs of Kangal DogsIn this study, angular values of the joints in the front and rear limbs of Kangal dogs were determined using goniometry. Measurements were performed in the Research Centre of Kangal Dog, Cumhuriyet University, and in the Kangal Dog Farm, Ulaş, Ministry of Agriculture. A number of 10 female and 8 male dogs were used to determine zero angular (anatomic) position of the joints. Additionally, 14 female and 14 male dogs were used to measure the angular range of motion (ROM) of the joints. All the measurements were taken from the right side, and the data obtained were statistically analyzed and presented.The mean angular values of zero (anatomic) position, regardless of the gender, were 53.27 ± 14.04, 32.94 ± 8:26, 18:16 ± 3:19, 66.38 ± 14.00, 41.05 ± 9:20 and 26.38 ± 8.61 in the shoulder, elbow, carpal, hip, knee, and tarsal joints, respectively. The results in the female dogs were 59.2 ± 4.16 32 ± 2.66, 20.3 ± 1:06, 69.8 ± 5:20, 42.6 ± 2.56, and 26.1 ± 3:05. Likewise, the data in the male dogs were 45.87 ± 4.22, 34.12 ± 3.28, 18 ± 0.92, 62.12 ± 3.37, 39.12 ± 3.76, 26.75 ± 2.74. There was no statistical difference among the angular values of zero position of all the joints but the shoulder one.Angular values of the flexion-extention motion in the shoulder, elbow and carpal joints were 105.69 ± 3.83, 123.28 ± 2.63 and 41.28 ± 3.95 in the female, 106.07 ± 4.80, 121.27 ± 2:35 and 133 ± 3.76 in the male dogs, respectively. Similarly, the results in the hip, knee and tarsal joints? motion were 103.28 ± 3.69, 118.57 ± 3.26 and 108.21 ± 6.18 in the female, and 98.15 ± 2.47, 118.23 ± 3.29 and 110.92 ± 4.77 in the male dogs, respectively.The mean ROM angular values of all the dogs in the shoulder, elbow, carpal, hip, knee and tarsal joints were 105.88 ± 15.82, 122.28 ± 9:22, 137.57 ± 14.68, 100.81 ± 11.79, 118.40 ± 11.82 and 109.57 ± 20:33, respectively. As far as the gender was concerned, the mean ROM angular values of the joints in the front and rear limbs were found to be statistically insignificant.