Acil Serviste bilinçli sedasyon uygulanan hastalarda hemşirelik uygulama standartlarının belirlenmesi
Nursing practice standards for the patients who undergone conscious sedation in emergency department
  1. Tez No: 266958
  2. Yazar: SALİHA SANDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM BİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Hemşirelik, Anesthesiology and Reanimation, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sedation, concious sedation in emergency deparment, nursing practice standards
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil ve Yoğun Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı acil serviste bilinçli sedasyon uygulanan hastalar için hemşirelik uygulama standartlarını belirlemektir.Yöntem: Araştırma için etik onay ile kurumdan ve hastalardan izin alınmıştır. Araştırmanın örneklemi Şubat 2009 ve Kasım 2009 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi acil serviste bilinçli sedasyon uygulanan hastalar oluşturmuştur. Veriler Hasta Tanıtım Formu ve Acil Serviste Bilinçli Sedasyon Uygulanan Hastalarda Hemşirelik Uygulama Standardı Formu kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde hasta tanıtıcı bilgileri için ortalama ve yüzdelik hesaplamalar, uzman görüşü için Kendall İyi Uyuşum Katsayısı kullanılmıştır.Bulgular: Ölçüm aracını değerlendiren 12 uzman görüşü için yapılan analizde (Kendall W:0.80, p:0.553) uzmanlar arası uyum olduğu belirlenmiştir. Sedasyon uygulamadan önce hastalara uygulanması gereken işlemlerden hastaların tamamında damar yolu açıklığı, pulseoksimetre monitorizasyonu, kan basıncı ölçüm cihazının takıldığı ve sedasyon ilaçlarının hazırlığının tam yapıldığı saptanmıştır. Hastaların %91.8'inin kardiyak monitorizasyonunun yapıldığı; %98.4'ine oksijen kaynağı, %78.7'ine aspirator, %77'si için ilaç antidotlarının hazırlandığı ve % 75.4'ünün yanına acil arabasının alındığı saptanmıştır. Sedasyon uygulaması sonrası 15. dakikada bilinçli sedasyon oluştuğu (Ramsey Sedasyon Puanı: 3.18±0.83); hastaların sistolik ve diyastolik kan basıncı, solunum ve nabız değerlerinin düştüğü; oksijen saturasyon değerlerinin pek değişmediği belirlenmiştir. Hastaların %88.5'inin işlem sırasında solunumlarının oksijen maskesi ile 4 Lt/dk'dan oksijen verilerek desteklendiği, hemşire izlemi sonlandırılırken genel olarak durumlarının stabil olduğu saptanmıştır.Sonuç: Araştırmanın sonucunda acil serviste bilinçli sedasyon uygulanan hastaların hepsine standart hemşirelik izleminin yapılamadığı bulunmuştur.Anahtar Kelime: Sedasyon, acil serviste bilinçli sedasyon, hemşirelik uygulama standardı
Özet (Çeviri)
Porpuse: The purpose of this study was to define nursing practice standards for the patients who undergone conscious sedation in emergency department.Methods: This is a study, the institution and patients with also approval of the corcerned ethics committee. The study sample consist of 61 hospitalized patients who undergone procedural sedation during painfull procedures in emergency deparment at Dokuz Eylül University. Data collected with Patient Information Form and Nursing Practice Standards for the Patients who Undergone Conscious Sedation in Emergency Department Data Form. The data were analyzed using the means and percentiles for patient information, and Kendall?s coefficient of concordance for experts? view.Results: Opinions of 12 experts were obtained and following an analysis, the scores of the experts were found to be consistent wirth each other (Kendall W:0.80, p:0.553). As a results, intravenous access, pulseoximeter monitorization and preparing of sedation drugs were obtained all of patients. 91.8% of patients connected cardiac monitorization; oxigenation prepared for 98.4% of patients, and also noninvasive blood pressure measurement; the suction prepared for 78.7% of patients; an antidote drugs prepared for 77.0% of patients, and the urgent equipments prepared for 75.4% of patients. It was found that concious sedation occured 15?th minute after sedation (RSS: 3.18±0.83), and also decreased of patient systolic and diastolic blood pressure, respiratory rate and pulses. The levels of oxygen were very nearly before sedation and after sedation. It was found that the 88.5% of patients recieved 4 liter/minute oxygen treatment during concious sedation; while the patient discharge physiological measurements were stabile.Conclusion: It was found that the nurses couldn?t use standards during nursing observing all of patients who undergone concious sedation in emergency department.