Tıp bilişimi yüksek lisans eğitiminde web tabanlı e-öğrenme için modül tasarımı
Design of program modules forweb-based e-learning in education of medical informatics
- Tez No: 266984
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DİCLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Moodle, Öğrenim Yönetim Sistemleri, öğrenme nesneleri, SCORM, web tabanlı eğitim, Moodle, Learning Management Systems, Learning Objects, SCORM, Web-basedTraining
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Web tabanlı e-öğrenme ortamları son yıllarda tıp bilişimi lisansüstü programlarındakullanılan araçlardan biridir. Bu programlar yardımı ile öğrenciler çok sayıda öğrenmeaktivitesine herhangi bir zamanda, herhangi bir mekandan interaktiv olarak katılabilirler. Buçalışmada Moodle adı verilen bir açık kaynak kodlu öğrenme yönetimi sistemi bir lisansüstütıp bilişimi eğitim programında kullanıldı. Programa başlanılmadan önce özel bir kursprogramı ile kullanıcı eğitimi yapıldı. Çalışmanın ana amacı verilecek kullanıcı eğitimininweb tabanlı eğitim uygulamalarına olan etkisinin gösterilmesi ve kullanıcı geri bildirimlerinindeğerlendirilmesidir. Aynı zamanda bir öğrenme yönetimi sistemi programının yüksek lisanseğitiminde uygulanabilirliğini göstermek amaçlanmıştır.Yöntem: Açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sistemleri arasında değerlendirme yapılarakçalışmamız için uygun olduğu düşünülen Moodle programı sunucuya kuruldu. Kullanıcıeğitim programı hazırlanarak ÖYS'ye ilgi duyan 9 kullanıcı ile 3 Tıp Bilişimi yüksek lisanskullanıcısına eğitim verildi. Kullanıcılara eğitim sonrasında anketler uygulanarak verileneğitimin etkinliği değerlendirildi. Gerçek eğitim programına paralel olarak sürdürülen Moodleöğrenme yönetim sisteminin kullanım memnuniyeti ve ek gereksinmeler ile ilgili minianketlerle toplanan veriler üzerinden programda iyileştirmeler yapıldı.Bulgular: Moodle programı sorunsuz olarak sunucuya kurulabildi. Verilen kullanıcı eğitimikullanıcıların % 80'ni tarafından başarılı bulundu. Programın eğitim etkinliği seceneklerininyeterli olduğu ve tüm eklentilerin başarı ile çalıştığı saptandı. Kullanıcı geribildirimleriarasında gösterilen en büyük sorunun eşzamanlı sohbet/tartışma uygulamalarınınyapılamaması idi.Sonuç: Moodle kolay kurulan ve lisans üstü eğitim programlarında da kullanılabilen bir açıkkaynak kodlu öğrenme yönetim sistemidir. Moodle esnek bir çalışma platformu sunmakta veprograma bir çok modül kolayca eklenebilmektedir. Benzer çalışmaların çoğalması ile eğitimgereksinmelerinin belirlenmesi ve çözüm yöntemleri çeşitlenerek artacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Web-based e-learning environment is one of the recent innovative tools used inmedical informatics post-graduate education programs. With the help of these programsstudents may attend to many learning activities at any time, at anywhere interactively. In thisstudy an open sourced learning management system named Moodle, was implemented to anmedical informatics postgraduate program. A specific training curriculum was developed andperformed before starting the courses. The main purpose of the study is to show the effect ofthe training on the effective use of web based learning management systems and to evaluatethe users? feedbacks. It is also aimed to show the applicability of an open source learningManagement system in a medical informatics postgraduate program.Method: After an evaluation of different learning management systems Moodle was chosenas the most appropriate open source learning management system and the program wasdownloaded to a server. A specific training curriculum was prepared and a course was givento 9 users who were interested to Moodle and 3 trainees who practiced the software inpostgraduate medical informatics program. The effectiveness of training course was evaluatedwith post tests. The satisfaction of the users and the additional demands of the students relatedwith Moodle which run parallel to the actual program was evaluated with mini questionnairesand the requested procedures were completed.Results: Moodle was installed to the server without any problem. 80 percent of the traineesfound the training course satisfying. All of the modules that are used to manage theeducational activities and educational sources accepted to be adequate. Lack of an online chatand absence of an e-mail warning system was pointed out to be one of a few desirable tools inMoodle.Conclusion: Moodle is an open source learning management system that is easy to install anduse in a postgraduate education training program. It provides a flexible working platform andseveral modules can be added to the program without any major challenge. The educationalnecessities and their solutions will increase in variety as the similar studies is experienced.