İntraosseoz vida destekli modifiye jones jig ve modifiye FCA (First Class Appliance) distalizasyon apareylerinin karşılaştırması
Comparison of modified jones jig and modified FCA (First Class Appliance) appliances supported by intraosseoz screw
  1. Tez No: 267103
  2. Yazar: KEMAL SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İntraoral molar distalizasyonu, FCA, Jones Jig, İnraosseoz vida, Intraoral molar distalization, FCA, Jones Jig, Intraosseous screw
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sınıf II malokluzyonlar, toplumda oldukça sık görülen, geniş tedavi seçeneklerine sahip ve yeni uygulamalara en açık anomalilerdir.Üst birinci molar dişlerin distalizasyonu ile yer darlığının giderilmesi ve sınıf II molar ilişkinin düzeltilmesi için pek çok yöntem geliştirilmiştir.Son yıllarda sadece ağız içi yapılardan destek alınarak üst molar dişlerde distal yönlü hareket elde eden çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Ağız içi molar distalizasyon yöntemlerinin en büyük avantajı, hastanın dış görünümünü etkileyen ve kullanımı güç olan ağız dışı unsurlarının bulunmaması ve böylece hasta kooperasyonunun büyük ölçüde artmasına olanak tanımasıdır.Çalışmamızda, ağız içi molar distalizasyon yöntemlerinden Jones Jig ve FCA distalizasyon sistemleri, insiziv palatal bölgeye yerleştirilen intraosseoz vida ankrajından yararlanılarak modifiye edilmiş ve bu sistemlerden elde edilen distalizasyonlar sonrasında, dentofasiyal yapılar üzerinde meydana gelen etkilerin incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmamızda, iskeletsel Sınıf I ya da Sınıf II anomalili, dişsel olarak Angle Sınıf II anomalisine sahip yaşları 9,96 yıl ile 14,88 yıl arasında değişen ve yaş ortalaması 12,56 yıl olan 11 kız 10 erkek toplam 21 birey değerlendirilmiştir.Çalışmamızı oluşturan tüm bireylerin daimi birinci molar dişlerinde bilateral Sınıf I ilişkisi elde edilinceye kadar distalizasyon işlemlerine devam edilmiştir. Tedavi süreleri modifiye FCA sisteminde 2,95±0,13 ay, modifiye Jones Jig sisteminde 5,53±0,17 ay olarak tespit edilmiştir.Çalışma grubunu oluşturan 21 bireye ait toplam 42 lateral sefalometrik film ve 42 model üzerinden elde edilen distalizasyon öncesi ve sonrası veriler SPSS 15.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.Çalışmamızda yapılan sefalometrik değerlendirme sonrasında, modifiye FCA sisteminin uygulandığı segmentte 3,16 mm, modifiye Jones Jig sisteminin uygulandığı segmentte ise 3.00 mm molar distalizasyonu elde edilmiştir. Kesici dişlerde 0.90° lik protrüzyon izlenmiştir. Overjette 0,41 mm lik bir artış tespit edilmiştir. Birinci molarların distalizasyonu sonrasında paralel hareket ettikleri gözlemlenmiştir. Model değerlendirmesi sonrasında ise modifiye FCA sisteminin uygulandığı segmentte 3,34 mm, modifiye Jones Jig sisteminin uygulandığı segmentte ise 3.24 mm molar distalizasyonu elde edilmiştir. Modifiye FCA sisteminin uygulandığı segmentte santral dişte 0,29 mm protrüzyon, 2. premolar dişte ise 1,45 mm lik ankraj kaybı gözlenirken, modifiye Jones Jig sisteminin uygulandığı segmentte santral dişte 0,35 mm protrüzyon, 2.premolar dişte ise 1,55 mm lik ankraj kaybı gözlemlenmiştir.Çalışmamızdan elde ettiğimiz veriler ışığında, intraosseoz vida destekli modifiye FCA ve modifiye Jones Jig distalizasyon sistemleri ile yeterli miktarda birinci molar distalizasyonu sağlanmış olmasına rağmen distalizasyon sonrasında ikinci premolarlarda bir miktar ankraj kaybı gözlenmiştir. Ağız içi molar distalizasyonlarında intraosseoz vida ankrajı desteğine rağmen ankraj kayıpları gözlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Class II malocclusions are fairly common in the community with extensive treatment options and they are the most obvious anomalies to the new applications.The common treatment procedure to correct the molar relationship in class II malocclusions is the distalization mechanics.In last years, various methods that obtain distal movement of upper molars with only intra oral anchorage had been developed. In intraoral methods, the major advantage is the absence of extra oral elements that is difficult to use and affecting the patient?s physical appearance. So it allows patient?s cooperation greatly increased.In our study, it was purposed to investigate the dentoalveolar effects after molar distalization with modified Jones Jig and modified FCA distalization systems with intraosseous miniscrew anchorage that is placed on incisive palatal region.The study sample consisted of 21 patients (11 female, 10 male) with 12,56 average age, who had skeletal Class I or Class II with dental Angel Class II relationship.Until the class I molar relationship was achieved bilaterally in whole subjects, the distalization procedure was continued. The distalization time of whole subjects was 2,95± 0,13 months in FCA system and 5,53±0,17 months in Jones Jig system.Before and after distalization data that acquired from 42 models and 42 lateral cephalometric radiographs belong to 21 patients were evaluated statistically by SPSS 15.0 for programme.According to the cephalometric evaluation in our study, 3,16 mm molar distalization was obtained in the segment that modified FCA distalization system was used and 3.00 mm molar distalization was obtained in the segment that Jones Jig distalization system was used. 0.90° protrusion in incisors was observed. Overjet was 0,41 mm increased. The parallel molar distalization was succeed with both distalization systems. According to the models evaluation; 3,34 mm molar distalization was obtained in the segment that modified FCA distalization system was used and 3.24 mm molar distalization was obtained in the segment that Jones Jig distalization system was used. 0,29 mm protrusion in santral incisor and 1,45 mm anchorage lost in second premolar were observed in the segment that modified FCA distalization system was used and 0,35 mm protrusion in santral incisor and 1,55 mm anchorage lost in second premolar were observed in the segment that modified Jones jig distalization system was used.According to the data that we gained from our study; although sufficient upper molar distalization was obtained with intraosseous miniscrew supported modified Jones jig and modified FCA, anchorage lost in second premolars was observed after distalization. Anchorage losts can be observed in intraoral molar distalization mechanics, although intraosseous screw anchorage is used.