15-49 yaş grubu kadınlarda aile içi şiddet sıklığı ve şiddetin depresyona etkisi
Incidence violence in family and the effect depression of violence in 15-49 age group women
- Tez No: 267111
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikoloji, Nursing, Psychology
- Anahtar Kelimeler: şiddet, aile içi şiddet, depresyon, violence, domestic violence, depression
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ankara kent merkezinde kadına yönelik eş şiddeti sıklığı ve şiddet depresyon ilişkisinin incelenmesine yönelik olan araştırma tanımlayıcı türdendir. Çalışma Mart - Nisan 2009'da Çankaya ilçesine bağlı 2'nolu AÇSAP bölgesinde yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 15-49 yaş arası, okuryazar, araştırmayı kabul eden ve evli 200 kadın oluşturmuştur.Verilerin toplanmasında; 35 sorudan oluşan anket formu ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Veri toplama araçları araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile doldurulmuştur. İstatistiksel analizlerde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Kruskal wallis (KW), Mann-Whitney U (MW-U) testi, Bonferroni düzeltmeli MW-U ve çoklu regresyon (Enter method) analizleri kullanılmıştır.Çalışma yapılan bölgede kadınların %61,0'ının şiddete maruz kaldığı, şiddete uğrayan kadınların %50'sinin sözel, %32,8'inin fiziksel, %10,7'sinin ekonomik ve %6,6'sının cinsel şiddete maruz kaldığı tespit edilmiştir. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde: kadına yönelik eş şiddetinin; eğitim ve gelir düzeyi düşük gruplarda yoğun şekilde yaşandığı sonucuna varılmıştır. Şiddetin kadınların depresif belirti yaşamaları üzerinde ise önemli etkiye sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Research of frequency of domestic violence against woman and relation between depression and violence is type of descriptive. The research was done in between Mart - Nisan 2009 in number 2 AÇSAP region of Ministry of Health in Cebeci dictinct of Ankara. Research involves literate, married 200 women at the age ranging from 15 to 49, who agreed survey.Beck Depression Inventory and survey consisting 35 questions is used to gather data. Inventories were completed by investigator by face to face discussion technique. Number and percentage, mean and standart deviation and also Kruskal Wallis (KW) analyses, Mann-Whitney U (MW-U) test, Bonferroni adjusted MW-U test and multiple regression (Enter method) analyses were used.It was established that %61,0 of the women were exposed to violence, and %50 of them wereverbally abused, , %32,8 of them physically abused, %10,7 of them economically abused and %6,6of them were sexually abused. According to the study finding, it's been found that domestic violence is ancountered in low education and income groups. It's been found that domestic violence has a significant impact on women's depressive symptoms.