Halkın yerel yönetimlerden spor hizmetleri konusunda beklentileri (Konya örneği)
The expectations of the public from local administration about sportive services ( Konya sample survey)
- Tez No: 267110
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, halkla ilişkiler, spor, rekreasyon, Lokal Administration, Public Relations, Sport, Recreation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Küreselleşen çağdaş dünyada evrensel bir olgu haline gelen yönetim, belirli bir hedefe veya belirlenen birçok hedefe ulaşmak için kurulan örgütler de, bu hedefleri gerçekleştirmek için başta insan unsuru olmak üzere, tüm imkân ve kaynakları uyumlu bir biçimde organize etmektir. Modernleşmenin getirdiği uzmanlaşma ve işbölümü gibi analitik yaklaşımlar, bir bilim dalı olarak yönetim bilimini de etkilemiştir. Söz konusu etkilenme sonucunda, günümüzde işletme, personel, spor ve kamu yönetimi gibi farklı alt disiplinlerde ele alınan yönetim, evrensel bir olgu haline gelmiştir.1982 Anayasası, idarenin kuruluş ve görevleri açısından,“merkezi yönetim”ve“yerinden yönetim”esaslarına dayanmasını öngörmüştür.Yerinden yönetim, il özel idaresi, köy ve belediye olarak tasnif edilmiştir. Belediyeler, yerel ortak ihtiyaçları karşılamak üzere kurulmuş mahalli idare birimleridir. Belediyelere verilen birçok görevin yanında, halkın spor ihtiyacını karşılamada da önemli görevler verilmiştir.Bu çalışmanın amacı, Spor hizmetleri konusunda halkın belediyeden beklentilerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, bireylerin belediyelerin spor hizmetlerine ilişkin görüşlerini ortaya koymak amacıyla, survey-tarama modeli kullanılmıştır. Bu görüşlerin cinsiyet, yaş, ve meslek gruplarına göre dağılımını belirlemek amacıyla, tarama modelinin alt boyutlarından, ilişkisel-tarama modeli uygulanmıştır. 1500 kişi üzerinde uygulanan anketin evrenini Konya oluşturmuştur.Araştırmada, istatistiksel teknikler olarak; yüzdelik, ağırlıklı ortalama, ?? tekniği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara dayalı olarak, aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.Araştırma örneklemini oluşturan bireylerin %40'ı bay, %60''ı bayanlardan oluşmuştur. Bunlardan %40'ı 11- 20 yaş, %24,6'sı 21-30 yaş grubunu, %18,52'i 31-40 yaş grubunu, %11,3'ü 41-50 yaş grubunu,% 5,4'ü 50 yaş ve üstü grubunu temsil etmişlerdir.Günümüzde kent insanının doğal hareket ihtiyacının karşılanmasını problem olarak gören bireyler yeterli serbest zamana sahip olsalar da bunu pasif etkinliklerle değerlendirmektedirler.Belediye halk arasındaki ilişkinin gelişmesinde spor hizmetlerinin önemli olduğunu düşünen katılımcılar aynı zamanda bunun belediyenin saygınlığını artırdığını da düşünmektedirler. Belediyenin kaynaklarını herkes için spora ayırması gerektiğini düşünen katılımcılar belli bir ücret karşılığı da olsa bu hizmetlerden yararlanmayı istemektedirler.Spor hizmetleri, dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de gelişmektedir. Gelecek, çok sayıda yeni spor ortamları ve daha gelişmiş programları bize sunacaktır.Bu bağlamda yerel yönetimler bu süreci dikkate alarak tesislerin yenilenmesi, insan kaynaklarının daha verimli kullanılması ve günün ihtiyaçlarına yönelik rekreasyon organizasyon ve hizmetlerine önem vererek; kentlerinde yaşayan çocuk, genç, yaşlı ve engelli vatandaşlarına çağın ihtiyaçlarına uygun hizmetleri sunacakları bir örgütlenme modeli üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmalıdır.
Özet (Çeviri)
Management which is becoming a fact in a contemporary global world, many organisations established for certain goals, are organising to realize human sources , and all other opportunities in a harmony. Some analytical approaches like mastering and cooperation which are the outcomes of modernization have effected manegement knowledge, too. As a result of these outcomes, today, various sub-disiplines like managing, staff, sports and public management have become a universal fact.The constitution of 1982, has foreseento be based on the principles according to the duties and establishments, ?central mangement? and ?local mangement? .Local management has been classified as the Private Province Management, village, and municipality. Municipalities are the local unities as established to meet the need of local common necessities. Beside many responsibilies of the municipalitiessome other important duties and responsibilites have been given to the municipalies like meeting the sportive activities and utilities needs of the public.The aim of this survey is to put forward the expectations of the public regarding sportive opportunities from the municipalities.For this reason, in order to put forward the ideas and opinions of the public regarding the municipalities? sportive services, survey questionnaire model has been used. For determining dispersion of the groups according to age, sex and profession, as a sub-questionnaire, concerned-questionnaire model has been used in the survey. The universe of the survey which is over 1500 people, is composed of Konya.In the survey as statistical techniques, percentage, lethargy avarage and ?? have been used. The outcomes of the survey is as belows;From the 1500 people, %40 is composed of man and %60 is composed of women. %40 between 16-20 ages, %24,6 between 21-30 ages, %18,52 between 31- 40 ages %11,3 between 41-50 ages %5,4 50 + agesSportive activities are extremely important for people especially those living in the city. However, today, those who see the active life of the people living in the city centre as a problem, spend their free time with passive activities even they have enough time to do sports and exercises.The people who join the questionnaire and stress the importance of sportive activities and services by the municipalities, also believe that these services increase the respect of the public to the municipalities. Even some people in the questioannaire think that people want to utilize from the services of sports by paying money.Sports services are developing both in Turkey and in the world. The future will serve us developed services and many sportive atmospheres.Upon these points, municipalities should take the necessities of the public into consideration, renew their establishments, use the human sources in more effective ways and establish the recreational organisations devoted to the developments of the day. Also they should focus on the services for the children, elderly people and disabled and disadvantaged people living in cities.